Снимка: БТА
fallback

Европейският съюз и Русия се договориха да проведат разговори на високо равнище с участието на Украйна по въпроса за очакваното от Киев подписване на споразумението за свободна търговия с ЕС, след като Москва предупреди миналата седмица, че ще отговори с мерки в защита на своята икономика, предаде Ройтерс.

Правителството на Украйна се готви да подпише споразумението с ЕС на 27 юни въпреки възраженията на Русия, която се опасява, че то ще навреди на руската икономика.

През ноември миналата година ЕС отхвърли идеята за тристранни разговори с Русия по споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, което ще отбележи исторически завой в западна посока на бившата съветска република от орбитата на Русия.

Сегашното предложение не дава обаче право на дума на Русия по вида на споразумението на Украйна, а само предлага възможност за тристранни консултации, отнасящи се до последствията от договора, посочва Ройтерс.

В телефонен разговор с руския президент Владимир Путин  вчера председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е предложил да бъде повишено на политическо ниво равнището на консултациите с Москва по споразумението на Украйна, съобщи в изявление Комисията.

"Като начин да разсее всякакви притеснения, председателят Барозу предложи на президента Путин възможността да продължи двустранните разговори с Русия на техническо ниво,  както и да проведе консултации на политическо равнище, включвайки Украйна", посочва още ЕК, добавяйки, че Путин се е съгласил.

Междувременно пресслужбата на Кремъл, цитирана от ИТАР-ТАСС, съобщи, че Путин и Барозу са разговаряли по въпроси, отнасящи се до кризисната ситуация в Украйна, а също и по темата за задълженията на Киев за руския природен газ и плановете за подписване на споразумението за асоцииране ЕС-Украйна.

Руският президент е изтъкнал нуждата от спешно прекратяване на военната операция на Киев в югоизточната част на страната, а Барозу е подчертал необходимостта от намаляване на напрежението и е изразил надеждата на ЕК, че Москва и Киев ще успеят да постигнат "стабилно споразумение" за газа, отбелязва още ИТАР-ТАСС.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 9 години

Kakvo triabva da govoriat tolkova ot Evropeiskia suij. Purvo da priemat Ukraina y sled tova da pregovariat ot tiahno ime. Tiah vuobshte ne gi ckasae cenata koiato shte plashta Ukraina y ako se pritesniavaha che shte im sprat gazta, da ne biaha spreli "uijen potok". Da ne govorim che s tazi postupka oburnaha grub na Bulgaria, durjava clen na suiza, y dokazaha kolko gi interesuva ikonomikata v Evrosuiza-

12

Анонимен

преди 9 години

Заглавието да се чете, ЕС започна монолог за имперските амбиции на запада.Лакомия за всичко г*з обаче му излиза брутално.

11

Анонимен

преди 9 години

До До Леле че народ и stВие брадатите жени много ги разбирате тези работи!На плетка, сутрин ли толкова се осведомявате?

fallback