Снимка: архив, Reuters

Трима американски сенатори ще посетят тази седмица България, Румъния и Полша, за да уверят в подкрепата на Съединените щати съюзниците в Източна Европа, обезпокоени от руската агресия, съобщи Ройтерс.

Не е ясно обаче дали Конгресът на САЩ ще подкрепи призива на президента Барак Обама да се отпуснат до 1 милиарда долара за укрепване на сигурността на региона, отбелязва агенцията.

"Много е важно да се изпрати на нашите съюзници от НАТО послание както от изпълнителната, така и от законодателната власт, че ние сериозно мислим да инвестираме повече в този алианс", каза в интервю сенатор Крис Мърфи, председател на сенатската подкомисия за Европа.

Мърфи, който е демократ от щата Кънектикът, каза, че ще пътува заедно с още двама членове на сенатската комисия по външните работи - републиканците Рон Джонсън от Уисконсин и Джон Маккейн от Аризона - на тридневна визита последователно в Полша, Румъния и България.

Американските законодатели ще се срещнат в трите източноевропейски страни с правителствени лидери и местни депутати. Мърфи каза, че очаква дискутираните теми да включат и въпроса дали допълнителни секторни санкции срещу Русия заради Украйна ще бъдат уместна мярка.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase