Дейвид Камерън. Снимка: Reuters
fallback

В ЕС започва нова битка – лидерите на страните членки трябва да се споразумеят за политическата фигура, която ще застане начело на Европейската комисия. Единство засега не се очертава.

Британският премиер Дейвид Камерън заплашва с излизане на Великобритания от ЕС, ако Жан-Клод Юнкер стане председател на ЕК, пише "Шпигел". Камерън е предупредил, че няма да може да гарантира оставане на страната си в Европейския съюз, ако Жан-Клод Юнкер поеме най-високия пост в ЕК.

Камерън направил подобен коментар в кулоарите на неофициалната среща на върха на ЕС във вторник пред няколко европейски политици, сред които и германския канцлер Ангела Меркел, подкрепяща Юнкер, посочва БТА.

Oще по темата

Според източници на изданието Камерън е заявил, че назначаването на Юнкер ще дестабилизира британското правителство до такава степен, че ще се наложи планираният референдум за членството в ЕС да бъде изтеглен по-рано, което на свой ред щяло да накара още повече британци да гласуват с "не".

 "Едно лице от 80-те години няма да може да реши проблемите на следващите пет години", е казал британският лидер, според публикацията, цитирана от ДПА.

Говорител на Даунинг стрийт в Лондон не е пожелал да коментира пред Франс прес тази информация, нито пък позицията на британското правителство относно Юнкер.

Бившият премиер на Люксембург Юнкер е кандидат за поста на Европейската народна партия, която спечели изборите за Европейски парламент на 25 май. За първи път председателят на Европейската комисия ще се определя директно от европейските гласоподаватели, като постът се полага на кандидата на партията, спечели най-много евродепутатски места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

Анонимен

преди 9 години

Ako Anglia napusne EC, dali angliiskia ezik ste ostane ofizialnia ezik v EC.Pod natiska na Amerika, angliiskia ezik be izbran za ofizialnia ezik v EC, obache poveche darjawi goworqt nemski {Germania, Austria, Schwizerland).No Anglia ako napusne EC, to ofizialniat ezik trqbva da stane nemski ili frenski!

135

Анонимен

преди 9 години

Па хайде излизайте - всички това чакаме. И Шотландия да ви бие шута, да ви натряскат всички такси за внос, щото цялото ви селско стопанство е в Шотландия, и Гери Адамс да върне Северна Ирландия обратно в Ирландия. Ииии чуждите инвеститори да си бият камшика, че нямат далавера да плащат данъци извън ЕС, та да ви видим. Хайде излизайте - чакаме с нетърпение.

134

144

преди 9 години

2015 ще бъде най критичната за единството на Евросъюза.Бас държа че Англия ще е първата дето ще се отцепи.Може би ЕС след 2015 ще си остане в първоначалната си форма но без юга и новите членки-без гърците,италианците,испанците,португалците.Настроенията на унгарците,чехите са същите-те си бяха дори по добре преди тприсъединяването им.

fallback