Франсоа Оланд, Ангела Меркел и Дейвид Камерън. Снимка: архив, Reuters

Състоялата се снощи в Брюксел неофициална среща на върха на европейските лидери, на която те обсъдиха резултатите от европейските избори, белязани от възход на евроскептичните и крайните партии, е водеща тема за чуждите издания. На срещата на върха беше обсъждан и въпросът за приемника на Жозе Барозу на поста председател на ЕК.

Два дни след евровота европейските лидери решиха да преразгледат приоритетите на ЕС, за да отговорят на вълната от еврофобия, изразила се в резултатите от изборите, посочва в. "Монд".

Според италианския в. "Република" на срещата на върха най-силно впечатление е направил италианският премиер Матео Ренци, който беше единственият европейски лидер, постигнал завидна победа на евровота.

Още по темата

В. "Стампа" откроява думите на Ренци пред колегите му от страните членки, че на изборите за ЕП Европа е говорила с много твърд език, което означава, че лидерите сега носят по-голяма отговорност.

Изявленията на Ренци на срещата на върха са водеща тема и за в. "Кориере дела сера". Пред колегите си италианският премиер е подчертал, че преди да се споменават имена за приемник на Барозу, трябва да се предприемат конкретни мерки за промяна в ЕС, отбелязва италианският вестник.

Британският в. "Индипендънт" акцентира върху несъгласието на британския премиер Дейвид Камерън с препоръката на председателския съвет на сегашния състав на ЕП да се назначи федералистът Жан-Клод Юнкер начело на ЕК. Преди срещата на върха Камерън обяви също намерение да работи за реформи в Брюксел, който той описа като прекалено голям, прекалено деспотичен и прекалено месещ се в работите на страните членки, допълва изданието. В това отношение Камерън получи подкрепата на френския президент Франсоа Оланд, който също настоява за преосмисляне на начина, по който работи ЕС, посочва вестникът.

Камерън се опитва да спре Жан-Клод Юнкер, пише в. "Гардиън", коментирайки изявленията на британския премиер от вчера.

"Файненшъл таймс" анализира позицията на германския канцлер Ангела Меркел за бъдещия председател на ЕК. След почти петчасовата среща на върха Меркел заяви, че макар ЕНП да е най-силната политическа сила и Жан-Клод Юнкер да е неин кандидат, нито една партия няма сама по себе си мнозинство, което означава, че трябва да бъдат разгледани повече кандидатури освен тази на Юнкер, отбелязва британският вестник.

Снощи в Брюксел Юнкер беше помолен да изчака, коментира френският в. "Фигаро". Камерън не иска да чуе засега да се споменава името на Юнкер за евентуален председател на ЕК, Оланд изглежда вече не е така решен да поддържа битката за Юнкер, Меркел подкрепя кандидата на ЕНП, но не иска да кара Камерън да отстъпва още повече по този въпрос. Ето защо лидерите решиха да печелят време и да започнат да пишат нова убедителна европейска програма, докато се разберат по въпроса за бъдещия председател на ЕК, посочва френското издание.

Европейските лидери не успяха да се договорят за председателя на ЕК, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Този процес може да продължи и през лятото. Това заяви Меркел снощи след срещата на върха. Тя поясни, че не е забравила Юнкер, но че европейските лидери са решили да проучат още кандидати, както и да се спрат на други важни въпроси, като например назначаване на повече жени на водещите постове.

Докато европейските лидери спорят кой да бъде начело на ЕК, евроскептиците от цяла Европа започват да обмислят кой да е техният лидер на континента, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Изданието посочва, че битката ще се води между Марин льо Пен и Найджъл Фараж, чиито евроскептични партии спечелиха евровота съответно във Франция и Великобритания. През идния месец те двамата ще търсят съюзници от другите страни членки, за да могат да съставят многопартийни групи в ЕП, посочва вестникът.

Британският в. "Гардиън" посвещава статия на една от протестните формации в Европа, представила се много добре на евровота въпреки кратката си история. Става дума за испанската партия Подемос /Ние можем/, която се роди преди 100 дни от движението на испанските недоволни, организирало протестите в Испания в разгара на кризата. В неделя Подемос се превърна в трета политическа сила в много испански области, в това число и Мадрид и спечели пет места в ЕП. Тя е оглавявана от 35-годишния колоритен експерт по политически науки Пабло Иглесиас.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase