Гюнтер Йотингер. Снимка: Reuters

Еврокомисарят за енергетиката Гюнтер Йотингер определи като положителни разговорите, които се водят с българските власти по повод междуправителственото споразумение с Русия за "Южен поток", предаде БНР. 

Йотингер обясни, че в момента се прави преглед на елементите от това споразумение, които не отговарят на европейското законодателство, и се проверява дали изграждането на газопровода може да се приведе в съответствие с правилата.

Още по темата
Комисарят за пореден път посочи, че този газопровод ще осигури нов маршрут, но не и нов източник за доставки на газ към европейските страни.

По принцип приветстваме всеки инвеститор, който би допринесъл за сигурността на енергийните доставки и би направил вложения в инфраструктурата, посочи той в отговор на въпрос дали ЕК все още е благосклонна към руски инвестиции в европейската енергетика. Това обаче трябва да бъде в пълно съответствие с нашите правила за вътрешния пазар и конкуренцията, поясни на пресконференция Йотингер.

Това включва нашите правила по отношение на достъпа до съоръженията, прозрачността, обществените поръчки. Намеренията на Русия да се жали от законодателството на ЕС пред Световната търговска организация не облекчават положението. Сигурни сме, че европейското законодателство отговоря на световните търговски изисквания и то се прилага не само спрямо Газпром, а по отношение на всички на пазара в ЕС. Допускаме отстъпки, когато инвестициите са в интерес на европейската енергийна политика, отбеляза еврокомисарят.

Гюнтер Йотингер днес представи в Брюксел план на стратегия за европейската енергийна сигурност. Тя предвижда в бъдеще Европейската комисия да участва от самото начало във всички двустранни преговори с трети страни за доставка на газ или за изграждане на енергийна инфраструктура. 

Снощи председателят на Европейската комисия Жозе Барозу съобщи, че е информирал премиера Пламен Орешарски, че Европейската комисия ще предприеме мерки спрямо България заради неспазване на европейските правила в споразуменията за „Южен поток”. Това стана, след като Орешарски увери Барозу, че България ще се съобрази с препоръките на Комисията с подготвяния закон за енергетиката. „Ние ще действаме всеки път, когато преценим, че правилата на вътрешния пазар, свързани с енергетиката, не се спазват. Според нас случаят със споразуменията, постигнати или сключени от България, е такъв”, заяви още председателят на ЕК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase