Пленарната зала в ЕП. Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Великобритания и Холандия ще определят днес представителите си в следващия Европейски парламент. С гласуването в тези две държави започват изборите за единствената институция на ЕС, определена пряко от гражданите.

Утре предстои гласуването в Ирландия и Чехия. В събота Чехия продължава да гласува, а в процеса ще се включат Словакия, Малта и Латвия. Останалите държави от ЕС, сред които и България, ще определят своите евродепутати в неделя, 25 май.

Резултатите от изборите ще бъдат обявени не по-рано от 23.00 ч. централноевропейско време (полунощ в България) в неделя. Българските избиратели ще разпределят 17 мандата в новия ЕП.

Гласуването е задължително в Белгия, Люксембург, Кипър и Гърция. Гражданите на Чехия, Ирландия, Малта и Словакия нямат правото да гласуват в чужбина.

Първата, учредителна сесия на новоизбрания Европейски парламент, ще се състои на 1 юли в Страсбург. През юли ще има и втора пленарна сесия, на която се очаква да бъде гласуван новият председател на Европейската комисия - процедура, която ще бъде извършена за първи път в историята на ЕС.

За мандата си 2009-2014 г. ЕП прие 2790 решения, от които 1071 законодателни акта и 1719 резолюции, свързани с прилагането на законодателството. Евродепутатите гласуваха 23 551 пъти, приеха 19 213 законодателни поправки, зададоха 58 840 писмени въпроса на европейските институции. Бяха организирани 491 открити обсъждания, свързани с въпроси, повдигнати от гражданите на ЕС.

По официални данни ЕП струва на гражданите на Общността по 3,10 евро на година. Тази сума включва разноските за преводи на 24-те официални езика в ЕС на трите работни места на ЕП – в Брюксел, Люксембург и Страсбург. За сравнение германският Бундестаг струва по 8,20 евро годишно на гражданите, френският парламент - по 8,10 евро, а британският - по 7,30 евро.

От 2009 до 2013 г. ЕП е бил разгледан от 1 393 526 посетители, от които половината са видели и виртуалната изложба в Брюксел, посветена на историята на институцията.

/БТА/

Нагласите на англичани и холандци за предстоящия евровот и какъв призив отправи Британската избирателна комисия към гласуващите, вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

123

преди 9 години

Как гласуваха в Холандия + Великобритания? Предпочетоха ли брадатата Европа?

16

да

преди 9 години

Норвегия и Швейцария не са в ЕС и са доста добре.Тайван, Бразилия, ако щете Албания и Босна са по-напред от нас !!!И, моля забележете, от както сме в ЕС нещата не само, че не се подобряват, дори не стоят на едно място, те се ВЛОШАВАТ.И не ми излизайте, че ни управлявали комунисти, ГЕРБ, БСП па незнам си кой, защото те водят псевдо-политика, директиви на геноцид от ЕС срешу нас и никой неможе да отрече действителността!!

15

до ЛиберастноБезжизн

преди 9 години

Всичко е до гледната точка - има хора, които ще ти кажат, че музиката преди 1989 год. е била в голямата си част соц-естрада и вакуумът в културата е спомогнал за развитието на поп-фолка. Въпросът е, че Азис не е изобретение на ЕС. През 90-те години беше бумът на най-примитивната чалга, а тогава България беше още далеч от членство в Евросъюза.

fallback