Снимка: архив, БулФото
fallback

България вече е обект на специална европейска процедура заради "Южен поток”, съобщи БНР.  Процедурата не е наказателна, а спомагателна и резултатите от нея ще определят евентуални следващи мерки от страна на Европейската комисия.

Oще по темата
Процедурата е предизвикана от намеренията на управляващите за промени в Закона за енергетиката, уточнили експерти от Еврокомисията, като обяснили, че опитите даден газопровод или част от него да излезе извън обхвата на европейското енергийно законодателство, представляват сериозен проблем.

Самата процедура, наречена “EUpilot”, е направляваща, има за цел да реши проблемите, свързани с прилагането на европейското законодателство, и да подобри комуникацията между съответната страна и Европейската комисия.

Официалното писмо за стартирането й е изпратено до българските власти още в средата на април.

Процедурата предвижда 10 седмици за отговор от засегнатата държава и още 10 седмици, в които службите на комисията решават как да действат по съответния казус.

В този случай България трябва да отговори между средата и края на юни, а решението и евентуалните мерки на Брюксел ще бъдат факт в края на август или началото на септември.

Говорителката на еврокомисаря Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер каза, че може само да потвърди, че въпросната пилотна процедура е започнала и че тя не е наказателна. Комисията обаче няма практика да дава подробности на този етап от процеса, на който само задава въпроси към съответната страна.

Аналогична "пилотна процедура" Европейската комисия е започнала и заради плановете за отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. За нея важат същите правила и срокове.

Министерството на икономиката и енергетиката обаче отрече, че е стартирала наказателна процедура срещу България, както и че са предприети стъпки за налагане на санкции.

“В ход е единствено стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката. МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата”, посочват от пресцентъра на ведомството.

“Подобни стандартни запитвания са практика на ЕС, които не водят до санкции. В работата на министерството вече е имало такива процедури - по време на управлението на ГЕРБ през юли 2011 г. относно изпълнение на националните цели по отношение на биогоривата и от март 2013 г. по време на служебния кабинет относно напредъка в постигането на националните цели за енергийна ефективност”, допълва се в съобщението, изпратено до медиите.

„С проекта EU Pilot се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската Комисия и органите на държавите-членки. За пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство. Не трябва да пречим на проекта „Южен поток“, защото той не е проект само на България, но и за ЕС“, коментира икономическият министър Драгомир Стойнев.

Ведомството припомня, че Стойнев се срещна с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер в края на април. На 15 май министърът е поканил експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода „Южен поток“. Очаква се представителите на Брюксел да пристигнат в България тази седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

139

зизи

преди 9 години

До Алексе до кога да 4акам?

138

TIMOFEI

преди 9 години

До Анонименоцеляване но на ква цена 1 юнак 2ма 4ета 3 4ета с предател та маи са оцелели наи много от последната група

137

TIMOFEI

преди 9 години

До Анонименама това означава ред а надали на няйкои му е изгодно няма как да се изкарват кинти

fallback