Снимка: архив, БТА

ЕС наложи санкции на още 15 руснаци заради ролята им в украинската криза, предадоха световните агенции. Решението бе взето от 28-те постоянни представители на страните членки на ЕС на заседание в Брюксел, съобщиха дипломатически източници.

Добавените имена ще станат известни едва след публикуването им утре в "Официалния вестник" на ЕС. Санкциите влизат в сила от момента на публикуването им.

Още по темата
С това общият брой санкционирани в черния списък на ЕС за Русия става 48 . На тях им е забранено да влизат в ЕС и се замразяват банковите им сметки в европейски банки.

САЩ днес също наложиха санкции на Русия и те са много по-строги в сравнение с мерките, взети от 28-членния ЕС, който е силно зависим от Русия за енергийни доставки, отбелязва Ройтерс.

Европейската комисия подготвя списък за по-строги икономически санкции срещу Русия, но ЕС е разделен. Едни страни - Великобритания, Франция, Полша, Швеция, Дания, Чехия и балтийските републики- подкрепят приемането на по-сериозни санкции, а други не са склонни да подкрепят такава стъпка. Сред тях са Италия, Гърция, Кипър, България, Унгария, Люксембург, Австрия, Испания, Португалия и Малта, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА. 

Новите санкции срещу Русия ще доведат само до консолидация на руския елит, каза междувременно пред журналисти Андрей Белоусов - помощник на президента Владимир Путин, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Колкото по-строги стават санкциите, толкова по-силно ще се консолидира елитът, и това е главният ефект от тях", каза Белоусов.

Според него психиката на руснаците явно е такава, че колкото по-силни са външните негативни фактори, толкова повече условия има за консолидиране вътре в страната. "Мисля, че санкциите ще повлияят така, че ние още повече ще се мобилизираме", отбеляза помощникът на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase