Снимка: архив, Reuters
fallback

По-малко от една пета от холандците подкрепят свободното движение на българи и румънци в Европейския съюз, показва проучване по поръчка на Амстердамския университет, цитирано в информационния сайт DutchNews.nl.

Докато 54 на сто са на мнение, че европейските граждани трябва да имат възможност да работят навсякъде в общността, процентът спада до едва 18 на сто, когато става въпрос за българи и румънци.

Подкрепата за пълно отваряне на границите на ЕС спада "драматично" в отговорите на поддръжниците на най-проевропейските холандски партии Демократи 66 и Зелена левица.

Докато 80 на сто от поддръжниците на Демократи 66 подкрепят принципа за отварянето на границите, едва 34 на сто са съгласни това да стане, ако правото важи и за българи и румънци. В момента Д-66 е най-подкрепяната в социологическите проучвания партия, която ще участва в европейските избори след месец.

 "Никога досега не съм виждал такъв рязък ефект с прибавянето на четири-пет думи към въпроса", посочва професорът по политическа комуникация Клес де Врезе.

Преди отпадането на необходимостта от разрешителни за работа за граждани на България и Румъния се появиха опасения, че хиляди ще пристигнат в Холандия да търсят работа. В действителност твърде малко го направиха. Според социалното министерство до средата на март в Холандия са пристигнали по-малко от 1000 българи и румънци.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

До Но.19 Бади

преди 10 години

Ти да не си *** наш'те бИ батИ, не мУжах да тА хвана в мисълтЪ??! Какви са тези "маде ин БГ"...голям бълЬгарин са праиш бее?! И какво произвеждаме чак толкова, че да конкурира ЕС стоките....автомобили ли, дрехи ли, електротехника ли....какво?! Аааа, да....произвеждаме *** - с МАДЕ от България! Хаха...*** Смешков!!!

29

Реалист

преди 10 години

Много са прави хората даже!! Живея в Холандия от 10 години. В началото(тогава) се отнасяха към нас(българите) доста почтено и аз се чувствах бял човек. От както разрешиха свободното предвижване и работа се напълни САМО с *** от цяла България - мръсни, с ръждясали таратайки(най-вече микробуси), неговорещи никакъв зап.европейски език и най-вече с поведение, което не съответства на тукашните стандарти! Е как си мислите, че ще ни харесват? А и кой го интересува какво си мислим за тях?!

28

Анонимен

преди 10 години

Защото продажните ни медии са анти-български и благодарение на тях чуждите медии сипят само *** по наш адрес. Сигурен съм, че македонците, сърбите, албанците и турците са по-харесвани от нас.

fallback