Снимка: архив, Reuters

По-малко от една пета от холандците подкрепят свободното движение на българи и румънци в Европейския съюз, показва проучване по поръчка на Амстердамския университет, цитирано в информационния сайт DutchNews.nl.

Докато 54 на сто са на мнение, че европейските граждани трябва да имат възможност да работят навсякъде в общността, процентът спада до едва 18 на сто, когато става въпрос за българи и румънци.

Подкрепата за пълно отваряне на границите на ЕС спада "драматично" в отговорите на поддръжниците на най-проевропейските холандски партии Демократи 66 и Зелена левица.

Докато 80 на сто от поддръжниците на Демократи 66 подкрепят принципа за отварянето на границите, едва 34 на сто са съгласни това да стане, ако правото важи и за българи и румънци. В момента Д-66 е най-подкрепяната в социологическите проучвания партия, която ще участва в европейските избори след месец.

 "Никога досега не съм виждал такъв рязък ефект с прибавянето на четири-пет думи към въпроса", посочва професорът по политическа комуникация Клес де Врезе.

Преди отпадането на необходимостта от разрешителни за работа за граждани на България и Румъния се появиха опасения, че хиляди ще пристигнат в Холандия да търсят работа. В действителност твърде малко го направиха. Според социалното министерство до средата на март в Холандия са пристигнали по-малко от 1000 българи и румънци.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase