Снимка: архив, Reuters

Финансовите министри от еврозоната, или т.нар. Еврогрупа, одобриха отпускането на следващия спасителен транш за Гърция на стойност 8,3 млрд. евро, съобщава „Файненшъл таймс“. Първата част от сумата в размер на 6,3 млрд. евро ще бъде отпусната още през април, чрез което Атина ще съумее да покрие неотложните си плащания.

В замяна на заема гръцкото правителство обеща да продължи с осъществяването на реформите. Въпреки това едно от условията, върху което бяха базирани досегашните финансови инжекции за страната – строгите икономии, вече не фигурира в изискванията.

Още по темата
Отпускането на последния спасителен заем се забави, след като средиземноморската страна проведе тежки преговори с кредиторите си – Международния валутен фонд, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия. Атина очаква да се завърне успешно на дълговите пазари по-късно през тази година.

Мащабният преглед на тройката, осъществен в последните седмици, имаше за цел да гарантира, че Гърция се е съобразила с очакваните реформи и мерките за строги икономии, необходими за получаването на финансовата помощ. Изискванията обаче бяха катализатор за редица протести, тъй като доведоха до хиляди съкращения на държавни служители в момент, в който безработицата вече бе висока.

"Програмата ще продължи до края на годината и тогава ще решим дали някаква бъдеща помощ е необходима", отбеляза председателят на Еврокомисията Йерун Диселблум. Той изрази оптимизъм, че страната се движи по пътя на възстановяването.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги също присъства на срещата на върха в Атина. Той призова Гърция да продължи с усилията за фискална корекция, заявявайки, че страната е постигнала "забележителен напредък".
 

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase