Ед Милибанд. Снимка: Reuters

Опозиционната Лейбъристка партия, която в момента е най-популярната политическа сила във Великобритания, се обяви против излизането на страната от Европейския съюз.

В статия във "Файненшъл таймс" нейният лидер Ед Милибанд споделя, че бъдещо лейбъристко правителство би провело референдум за напускане на ЕС, но само ако Брюксел поиска да ограничи правомощията на страната.

Милибанд иска да успокои британските бизнес среди, които са разтревожени от вероятността Обединеното кралство да загърби най-големия си търговски партньор – Европейския съюз.

Още по темата
В статията си ръководителят на британската опозиция осъжда антиевропейските настроения на управляващите консерватори и намерението им на всяка цена да проведат референдум за напускане на Евросъюза, ако пак дойдат на власт догодина.

Позицията на лейбъристите напълно съвпада с тази на проевропейско настроените либералдемократи. Въпреки че са част от управляващата коалиция, те са в остър спор с консерваторите и за имиграцията, която премиерът Дейвид Камерън иска рязко да ограничи.

Последното проучване показва, че лейбъристите са първа политическа сила с 38% одобрение, предаде БНР. Втори са консерваторите с 35%, следвани от либералдемократите с 12% и Партията на независимостта на Обединеното кралство на Найджъл Фараж с 9%. Антиимигрантската риторика на Фараж обаче продължава да влияе на основните партии.

В реч днес в Лондон Ед Милибанд се очаква да призове за промяна в европейските закони за достъпа на имигранти до социални помощи и да поиска удължаване на 7-годишния преходен период, след който гражданите на новоприети страни ще имат право да търсят работа другаде в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase