Дейвид Камерън. Снимка: архив, Reuters

Изявлението на британския премиер Дейвид Камерън от вчера, че притокът на имигранти от България и Румъния след 1 януари е "в границите на разумното", и признанието му няколко часа по-късно, че не разполага с конкретна статистика за това, предизвика буря от критики както сред лейбъристите, така и сред консерваторите, става ясно от днешната британска преса.

"Мирър" излиза със заглавие "Гражданска война в редиците на торите, премиерът е критикуван заради липса на факти". "Експрес" коментира, че имиграцията от другите страни членки на ЕС не засяга само България и Румъния, но и цялата вълна от пришълци от загиващите икономики в Източна Европа. "Премиерът не само не е в състояние да контролира количеството на имигрантите от ЕС, но и тяхното качество", подчертава изданието. "По-радикалните лидери на торите като например госпожа Тачър щяха бързо да разберат, че параметрите трябва да се променят", се заключава в публикацията и се казва, че решението на проблема е излизането на Великобритания от ЕС.

Още по темата

"Ивнинг стандард" съобщава, че Камерън е предизвикал възмущение и сред лейбъристите, като е представил непроверена информация в опит да подсигури предстоящото в четвъртък гласуване на законопроекта за имиграцията. Шестима бивши министри от Лейбъристката партия, сред които бившият вътрешен министър Дейвид Блънкет, се присъединиха към близо 100-те консерватори, настояващи за допълнително затягане на мерките срещу имигрантите, съобщава изданието.

Скандалът на Острова получи отзвук и в Германия, където притокът на бедни имигранти от Източна Европа също е причина за ожесточени политически дебати. Авторитетният "Франкфуртер алгемайне цайтунг" коментира, че до момента не е ясно колко далеч са готови да стигнат разбунтувалите се британски консерватори. По темата за бедните имигранти "Ди Велт" съобщава, че федералното правителство ще окаже финансова помощ на градовете, където проблемът с мизерстващите имигранти е най-остър.

В Швейцария, където до края на май правителството трябва да реши дали българите и румънците ще получат пълна свобода на движение, продължават да следят внимателно как се развиват дебатите в Германия. "Нойе цюрихер цайтунг" коментира, че Германия има проблеми с това, че се превърнала в магнит за търсещите работа от цяла Европа. "Германия отново се превърна в имигрантска държава", отбелязва изданието, посочвайки, че фактически проблемите с бедните имигранти са съсредоточени само в няколко големи града на Федералната република, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase