Снимка: архив, Ройтерс
fallback

"Депресиращо четиво" - под това заглавие сп."Икономист" коментира в статия оповестения вчера доклад на ЕК за България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Списанието заимства израза от коментара на британския посланик в София Джонатан Алън за докладите.

Когато България и Румъния станаха членове на Европейския съюз през 2007 г., Европейската комисия наложи едно безпрецедентно условие, обичайно запазено за страни нечленки на ЕС, желаещи да се присъединят: временен мониторинг на реформите в двете балкански страни, за които мнозина смятаха, че не са готови да влязат в блока. Седем години по-късно, механизмът за сътрудничество и проверка продължава да действа, а ЕК не показва признаци, че скоро ще го прекрати, пише списанието.

Oще по темата

В поредния си доклад в рамките на механизма, представен в сряда, Брюксел продължи да мъмри България и Румъния за слабости в областта на законодателството, съдебната реформа и борбата срещу корупцията. Но двата доклада разказват две различни истории за напредъка, постигнат в тези области. В България "общият напредък все още не е достатъчен и е крехък". Румъния, от друга страна, е предприела "някои значителни мерки.../показващи/ реален ангажимент за реформи", отбелязва "Икономист".

В доклада, който британският посланик в България Джонатан Алън нарече в Туитър "депресиращо четиво", комисията възприе видимо по-рязък тон към България, пише "Икономист". България не успя да реформира тромавата и неефективна правосъдна система и да се бори едновременно с корупцията и организираната престъпност, но по-обезпокоителното според Комисията е, че трите различни правителства, които се смениха откакто е бил публикуван предишният доклад през 2012 г., не можаха да изградят съгласие за това как да продължат реформите, посочва списанието.

В статията се цитират някои критични заключения в доклада относно реформите в правосъдната система и се отбелязва, че Комисията споменава някои скромни подобрения при определянето на висшите магистрати и преразпределянето на натовареността. Но както посланик Алън резюмира доклада в Туитър, това са "няколко малки стъпки напред /и/ някои големи стъпки назад", отбелязва "Икономист".

Румъния, от друга страна, е извършила "необходимите и дългоочаквани законодателни промени", и също така е подобрила сътрудничеството между съдебните институции и министерството на правосъдието, според доклада на ЕК. Списанието цитира говорителя на ЕК Марк Грей, според когото все още остават безпокойства за независимостта на правосъдието, а редица примери илюстрират нерешителността за приемане на мерки в областта на прозрачността и борбата срещу корупцията.

В доклада си от 2012 г. комисията беше по-снизходителна към България, като й даде 18 месеца до следващия доклад, а Румъния беше оценена още веднъж в периода между двата доклада, отбелязва "Икономист". Сега нещата изглежда са се обърнали, добавя списанието в заключение, като цитира Тихомир Безлов, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията в София: В сравнение с Румъния, България беше по-напред и се смяташе, че това ще е последният доклад. Сега с този доклад, най-критичния от седем години, сме се върнали там, откъдето започнахме.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

????

преди 10 години

Чудя се след седем години доклади как още не са ни изгонили от ЕС.

14

хм, защото

преди 10 години

видиш ли, извън бг много спазват законите. Хаха, и всички са равноправни граждани теоретично по конституция, а на практика българите дори не фигурират като хора в съзнанието на презадоволените и разложени германци, англичани, французи и всякаква ояла се ЕС-пасмина.хаха, днес гледах в трамвая румънка с 2 деца, разквичаха се, и един германец им даде 2 бонбона, предполагам да млъкнат, а в автобуса пак румънци май планираха да ем оберат, но за щастие излязох от унеса си, и се махнах.

13

Анонимен

преди 10 години

докато гонят 'кака пенка престъпника' заради продажба на домати без касова бележка, а 'павето', 'плъха' или други подобни си пият кафето с шефа на НС и главния прокурор, оправия няма! едните назначават 'калинки', другите правят 'бръмбар-гейт'. 90% от администрацията в България е назначена без конкурс или фиктивен, никой няма необходимото образование, но за сметка на това имат лели и чичовци. същото е в съда, общ. поръчки са мошенически, краде се на поразия. Това ни казва ЕС и ние си го знаем!

fallback