Снимка: архив, Reuters

Работниците от България и Румъния най-после имат право да се радват на една от фундаменталните свободи в Европейския съюз - правото да работят и да искат обезщетения за безработица във всяка страна от Европейския съюз, след като отпадна забраната, наложена при присъединяването на двете страни към ЕС през 2004 г. Това обаче може скоро да се промени, пише изданието "Ню Юръп".

Още по темата

Британският министър на труда и пенсиите Иън Дънкан Смит каза, че правителството работи заедно с още няколко европейски правителства - на Италия, Германия, Холандия и Финландия, за отлагане на правото на обезщетения, които българските и румънските работници могат да поискат, когато се преместят от една в друга европейска страна.

В интервю пред в. "Сънди таймс" Смит каза, че проблемът с имиграцията предизвиква растяща тревога и Великобритания е в групата страни, които заявяват, че това не може да продължава.

"Ню Юръп" цитира изказване на еврокомисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор, че работниците мигранти са благодат, а не напаст за британската икономика.

"Не бива да се заблуждаваме, че социалната система на Обединеното кралство е много по-щедра от тази на други страни. Франция, Дания и още няколко държави имат значително по-щедри социални системи", каза Андор пред Радио 4 на Би Би Си. "Работниците мигранти дават принос за системата. Те получават много по-малко под формата на социални услуги или помощи, отколкото дават на системата под формата на принос и данъци", казва той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase