Волфганг Шойбле. Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейците няма да изоставят Гърция, обеща германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю за утрешния брой на в. "Билд", цитиран от Франс прес.

Според Шойбле поемането на ротационното председателство на ЕС е голям шанс за Атина и ще покаже на гръцкия народ, че неговото бъдеще е в Европа.

По думите му "тази задача е източник на идентичност, на самоувереност, на гордост, председателството на ЕС е голям шанс за страната и за Европа".

Гърция поема от 1 януари шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

Страната все още е в разгара на икономическата криза и ползва спасителна помощ от европейските си партньори и Международния валутен фонд (МВФ).

"Ще решим в средата на годината (2014 г.) дали трябва нова помощ за Гърция", изтъква Шойбле. "Ако страната остане на пътя на реформите, ако покрие необходимите условия, няма да я изоставим", допълва германският министър, който често в миналото е бил критичен към Гърция.

Сегашната спасителна програма - втората от 2010 година - изтича през юли 2014 година. Гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас вчера заяви, че страната му няма да има нужда от друга програма.

Окуражаващото изказване на Шойбле стана известно, след като резиденцията на германския посланик в Атина тази сутрин беше обстрелвана, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Народен съд

преди 10 години

Как ще я изоставите,ако Гърция фалира това означава да изпишете целият и външен дълг. Няма да я изоставите, вие ще и напишете още няколко десетки милиарда евро за връщане. Колко пари има още да ви изперат гърците...........................

18

д-ръ Ганчо Ценовъ -8

преди 10 години

Ние като татаромонголски дошляци на Балканите,трябва да сме благодарни на гърците,че са ни дали земя под аренда и все още не са поискали обещетение от нас, за безчинствата които сме вършили в Северна Гърция по времето на Втората Световна Война, като васали на хитлеристите. Отгоре на всичко ни хранят и спасиха половин България от гладен геноцид и мизерия. А ние лаем,като неблагодарни кьопеци.

17

Златен лъв

преди 10 години

Направо баница с късмети са ѝ приготвили. Само дето западняците сами ще си я изядат. За гърците късметите. Да им е сладко.

fallback