Снимка: Reuters
fallback

Европейският съюз ще развива собствени технологии за безпилотни наблюдателни самолети, ново поколение сателитни комуникации и системи за кибер отбрана. Държавните и правителствени ръководители на 28-те тази нощ постигнаха принципна договореност за по-близко партньорство с цел укрепване на сигурността и отбранителната индустрия в Европа.

Британският премиер Дейвид Камерън обаче предупреди, че страната му ще се противопостави на всеки опит за създаване на обща европейска армия, предаде Ройтерс. Франс прес отбелязва, че снощното заседание на Европейския съвет е показало колко е трудно задълбочаването на интеграцията в ЕС.

Лидерите на 28-те, които обсъдиха отбраната на своя среща за първи път от пет години, се договориха да си сътрудничат, за да спестят разходи при разработването на скъпа военна техника, посочва Ройтерс. Това стана на фона на орязването на разходите за отбрана като част от мерките за икономии в отговор на финансовата криза, което безпокои главния съюзник на Европейския съюз - Съединените щати.

Лидерите от ЕС се договориха да бъде поставено началото на общоевропейски пазар за военна продукция, предаде ИТАР-ТАСС. Те предвиждат компаниите производители от страните членки да имат равен достъп до външните пазари, да бъде активизирано развитието на европейската оръжейна промишленост, включително чрез даването на поръчки на малки и средни предприятия, и да бъде постигната координация между научните изследвания в гражданската и военната област, посочва БТА.

Oще по темата

След края на първия ден от заседанието на Европейския съвет, председателят на Еврокомисията Жозе Барозу подчерта, че „Европа има нужда от силна и надеждна политика на отбрана и сигурност, за да може да играе пълноценно своята роля на световната сцена. Тя трябва да бъде подкрепена от конкурентен и ефективен отбранитилен сектор. С около милион и половина работни места и оборот от 96 милиарда евро този сектор е много важен за европейската икономика”, каза Барозу.

Лидерите от Европейския съюз се споразумяха също така за създаването на единен механизъм за спасяване на закъсали банки, предаде БНТ. Към него могат да се присъединят и страни извън еврозоната, но България засега няма да прави това, обяви премиерът Пламен Орешарски. В рамките на банковия съюз ще бъде създаден фонд от 55 милиарда евро, които ще се използват в случай на фалити. Парите ще идват от банките, а не от данъкоплатците.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой каза, че през тази година е бил постигнат напредък в икономическото управление на Европа. Според него създаването на общия механизъм за спасяване на банки е най-голямата крачка след въвеждане на еврото. Лидерите обсъдиха и създаването на европейски банков съюз. Предвижда се всички големи банки в еврозоната да се контролират от един орган, който ще има право и да ги наказва, ако нямат стабилни показатели.

Европейският съвет продължава и днес с дискусии за ситуацията в Украйна и за мерките за растеж и заетост. След заседанието българският премиер Пламен Орешарски ще има среща с председатателя на Европейската комисия Жозе Барозу. Орешарски обясни, че е поискал тази среща „за консултации, в това число и виждането на комисията по предстоящия доклад“. Очаква се въпросният доклад за правосъдието и вътрешните работи в България да бъде публикуван след 20 януари 2014 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 10 години

Пак ше се опрашват по задниците, обичат те тясното сътрудничество в тая част на света!

2

Анонимен

преди 10 години

До ЕС=НАТОТо варварите от Изтока, ще ги превземат от вътре с раждаемост висока!

1

ЕС=НАТО

преди 10 години

Това икономическа или военна организация е. Май взе да прилича на четвъртия райх с цел ЗАВЛАДЯВАНЕ НА ИЗТОКА

fallback