Пламен Орешарски. Снимка: архив, Булфото
fallback

За България не е приоритет да се присъедини към Европейския банков съюз, заяви премиерът Пламен Орешарски в Брюксел. Снощи там беше постигнато съгласие за втория му стълб - механизъм за оздравяване и закриване на банки, който ще е отворен и за страните извън еврозоната.

България ще следи внимателно как се развива банковият съюз, но няма да бърза да е сред първите страни, които ще се присъединят към него, стана ясно от думите на премиера, предаде БНР.

„Хубаво е да сме вътре, обаче да ползваме и всички екстри от това, че сме вътре, а когато част от екстрите остават само за страните от еврозоната, няма голям смисъл. Във всички случаи за нас е интересен опитът, все някога ще бъдем вътре, така че следим с особено внимание“, каза премиерът.

Орешарски посочи още, че правителството не си поставя това като приоритет и като нещо, което трябва да стане в кратки срокове.

Както Dnes.bg писа, и лидерът на ПЕС и на БСП Сергей Станишев е на мнение, че страната ни няма нужда да бърза да се присъединява към банковия съюз.

Финансовата и банковата система у нас са едни от най-стабилните в целия ЕС. Отговаряме на по-високи критерии от повечето национални регулации и това се дължи на негативния опит, който имахме през 1996 г., затова в България не настъпи финансова криза в смисъла, в който го изпитаха повечето други страни в Европа, поясни Станишев.

Междувременно премиерът Пламен Орешарски каза още, че България ще е готова да отдели повече пари за отбрана на по-късен етап. Коментарът беше по повод предстоящите в Европейския съвет дискусии за укрепването на европейската сигурност и отбрана.

Банковият съюз се създава в страните от еврозоната. Той трябва да гарантира, че фалиращите банки няма да повличат след себе си икономиката. Главната му цел е да бъдат защитени интересите на данъкоплатците. Ликвидационен съвет ще решава дали дадена проблемна банка ще бъде рекапитализирана или ликвидирана. Правилата на банковия съюз ще бъдат задължителни за 17-те страни от еврозоната. Останалите държави от ЕС, използващи собствена валута, ще могат да се присъединят, ако желаят. Новият банков режим ще влезе в сила от 2016 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

баба Ви Гицка

преди 10 години

Дайте шанс на Орешарски! Пуснете в бездънната му шапчица някое и друго милиардче...

36

НФБ

преди 10 години

До njybто ни е омръзнало да гледаме и мечтаем за развития социализъм за комунистическото общество в далечното невидимо бъдеще..стига червена утопия..РЕАЛЕН ЖИВОТ ДНЕСРЕАЛНИ ПАРИ ЗА РЕАЛЕН ТРУД СЕГАКОЙТО НЕ РАБОТИ НЕ ТРЯБВА ДА ЯДЕ..ИМА ТАКАВА БЪЛГАРСКА ПРИКАЗКАСОЦИАЛНИ ПОМОЩИ САМО СРЕЩУ ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗЕН ТРУД ПРИМЕРНО 20Ч СЕДМИЧНОАКО ОТКАЖЕШ ИЛИ НЯМАШ НЕОБХОДИМИТЕ ЧАСОВЕ И СИ АУТ ОТ СИСТЕМАТА ЗА ПОМОЩИЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕ ОТ ЗАТВОРЕН ТИП ЗА ДЕЦАТА НЕ ПОСЕЩАВАЩИ УЧИЛИЩЕ И ДЕЦА С ПРОБЛЕ

35

НФБ

преди 10 години

До Анонименче се топим томим се но по важното е че 75% от новородените деца българския език не им е майчин а ромски!...какво става след 20г когато те ще са на по 20г а ние днес работещите ще сме пенсионери...България ще стане Романия не Румъния а пак повтарям Романия.Нищо лошо срещу ромите но интеграцията и обучението им куца а това е повече от провал в държавната политика на партиите от прехода!Няма друг виновен освен политиците на прехода били станиШеф били дон борисов...били мадретския мошен

fallback