Вероник Матийо и Цветан Цветанов. Снимка: ГЕРБ
fallback

Забраната за напускане на България, наложена на Цветан Цветанов, е скандална. Това заяви пред български журналисти в Брюксел евродепутатът Вероник Матийо (ЕНП, Франция) след срещата си с Цветанов, предаде БТА.

Скандално е, че българското правитевителство и българската прокуратура са наложили забрана на г-н Цветанов да напуска страната. Това е против правото на свободно движение в ЕС. Тези действия са политически мотивирани, изглежда сякаш г-н Цветанов не е гражданин на правова държава, коментира тя.

Матийо съобщи, че в разговора с Цветанов е бил изграден паралел между обстановката в Украйна и в България. По нейните думи общото е, че в София и в Киев хората протестират срещу управлението.

Има отстъпление при сегашното управление в България от постиженията на правителството на ГЕРБ в борбата с организираната престъпност, затова някои държави от ЕС са по-малко склонни да подкрепят приемането на страната в Шенген, заяви Матийо в отговор на въпрос.

Тя уточни, че не само с българите и румънците, а въобще с гражданите от Източна Европа във Франция има проблем по отношение на заплащането и нелоялната конкуренция. Особено в сектора на строителството проблемът е чувствителен, пристигащите източноевропейци - от България, Румъния, Полша, Словакия - се трудят при различно работно време, с различни осигуровки и надници от френските си колеги. Равнището на безработицата у нас скочи с два процента за много кратко време, уточни тя.

Цветан Цветанов добави, че тревогата на представителите на Европейския парламент, с които са разговаряли за случващото се в България и за пътя, по който страната ще върви през следващите години, е голяма. Според него изборите за ЕП догодина ще бъдат "за" и "против" Европа.

В България има правителство, съставено с мандат, подкрепен от националисти, тревогата е голяма. В Европа се коментира дали председателят на Партията на европейските социалисти заедно с националистите припокриват исканията "против Европа" или "за Европа", заяви Цветанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

63

7

преди 10 години

тоя *** още ли е на свобода - като падна от власт служителите на МВР 3 /три/ дена ядоха и пиха , те все са имали съмнителни министри, а *** като тоя /цецо конеца/ със свещ да го бяха търсили нямаше да намерят - какъвто му началника боко такъв и той , все херметици, ако им дам по един грам от мой мозък ще им се взривят кратуните

62

Тъжно

преди 10 години

Горкото, да отиде да поплаче на европейските рамена. "Ще ви изкажа на другарката как се държите смен". ***.

61

Анонимен

преди 10 години

Тази женица, горката, е много зле! Чудно как е станала евродепутат, като гледам какви бисери е ръсила или преводът е неточен или няма елементарна правна култура!

fallback