Снимка: Reuters
fallback

Новите случаи на зараза с вируса ХИВ в Европа и някои азиатски бивши съветски републики са около 131 000 през 2012 г. - увеличение с 8% спрямо предходната година и тревожна смяна на посоката спрямо скорошната тенденция за намаляване на заболяванията от СПИН на Запад, съобщи Ройтерс, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация.

Докладът разкрива увеличение на новите случаи на зараза с ХИВ през миналата година, като повечето от тях са в Източна Европа и Централна Азия.

"Високият и увеличаващ се брой на новите случаи на СПИН на Изток е показателен за късна диагностика на заразите с вируса ХИВ, слабо покритие на разходите за лечение и забавено във времето начало на животоспасяващото лечение", се посочва в документа.

Над половината от регионалните случаи - около 76 000 нови инфекции с ХИВ, са регистрирани само в Русия. И докато докладваните нови случаи намаляват трайно в Западна Европа с отчетено 48-процентно понижение в периода между 2006 и 2012 г., в източноевропейския регион, включващ и много бивши съветски републики на територията на Азия, броят на новодиагностицираните хора със СПИН се е увеличил със 113%.

Експертите отбелязват, че увеличението е тясно свързано с недостатъчните превантивни мерки за хората, изложени на повишен риск да се заразят с вируса ХИВ, който причинява СПИН.

Въпросните мерки включват чисти игли и спринцовки за зависимите от наркотици, безплатни презервативи и улеснен достъп до тестове за сексуалните труженици и хомосексуалистите и ранен достъп до лечение с антиретровирусна терапия (АРТ) за ХИВ-позитивните индивиди.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

а

преди 10 години

Това е заради мигрантите от Африка

1

eyeless

преди 10 години

И по-зле ще става...

fallback