Мартин Шулц. Снимка: архив, Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц бе посочен днес като номинацията на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за следващ председател на Европейската комисия.

Шулц е бил издигнат от Германската социалдемократическа партия и е получил подкрепата на 19 от 32 политически организации от ПЕС. Окончателното му утвърждаване предстои на конгреса на ПЕС в Рим на 28 февруари и 1 март догодина.

На пресконференция Шулц заяви, че това е решителен момент в неговия живот и уточни, че няма да се оттегли от поста на председател на ЕП по време на предизборната кампания. Той добави, че е необходимо ЕС спешно да поеме в посока към възстановяване на доверието на европейските граждани.

Най-богатата част от света трябва да разпределя благата по-справедливо между държавите и хората, посочи Шулц. Много партии съобразяват програмите си най-вече с желанието да спечелят повече места в ЕП, а не с идеята за повече европейско сътрудничество, добави той.

Според него предизборният дебат не трябва да бъде за и против Европа, а каква Европа искаме. Не трябва да допускаме близо една трета от младежите в една от най-богатите части на света, едно от най-образованите поколения, да остава без работа, заяви Шулц.

В отговор на въпрос той посочи, че е желателно големите политически сили в Европа да номинират кандидати за следващ председател на ЕК и да имат предизборни програми.

Следващият ръководител на ЕК ще бъде определен от евродепутатите след предстоящите през май догодина избори за ЕП.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase