Мариано Рахой и Цветан Цветанов. Снимка: БТА

В Европейската народна партия /ЕНП/ сме изключително обезпокоени от факта, че българските социалисти се държат на власт единствено благодарение на националистическа партия като „Атака“. Това заяви генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес по време на среща със заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов в Мадрид, съобщи пресцентърът на ПП ГЕРБ.

От своя страна Цветанов запозна Лопес с политическата ситуация в България и продължаващите вече над 140 дни протести. Според Антонио Лопес подобни контакти и отношения като тези на БСП и ДПС с партии като „Атака“ са недопустими за партии, принадлежащи към семействата на ПЕС и европейските либерали.

Генералният секретар на ЕНП изрази и своето безпокойство от продължаващите вече толкова време протести в България, от нестабилната политическа ситуация в страната и липсата на каквито и да било реформи от новото българско правителство.

В контекста на предстоящите избори за Европейски парламент Антонио Лопес посочи социалистите в България като типичен пример как заместването на реалните реформи с отделни популистки действия води до нарастването на популярността на националистическите партии.

По-късно заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов и секретарят на парламентарната група на партията Цвета Караянчева се срещнаха с международния секретар на Испанската народна партия Хосе Рамон Гарсия-Ернандес в централата на партията в Мадрид. Ернандес поздрави българските партньори за предприетите успешни реформи от правителството на ГЕРБ, които са направили България страна за пример в ЕС по отношение на фискалната стабилност.

От своя страна Цветанов поздрави Ернандес за предприетите от правителство на Мариано Рахой изключително важни реформи в различни сектори, благодарение на които Испания излезе от рецесия и вече бележи икономически растеж. Ернандес обясни, че въпреки популизма на испанските социалисти, които са оставили изключително тежко наследство в страната, Испанската народна партия е обяснила на гражданите още преди изборите какво реално могат да направят за тях и хората са им дали своето доверие.

Вчера Цветан Цветанов се срещна с испанския премиер Мариано Рахой, когото запозна с политическата ситуация в България. По време на срещата между двамата в Мадрид Цветанов предаде на премиера Рахой поздрави от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. "От своя страна испанският премиер изпрати специални поздрави на своя приятел Борисов и пожела успех на ГЕРБ при едни предсрочни парламентарни избори за стабилизиране на страната", се казва в съобщението на ГЕРБ.

Испанският премиер подчерта, че именно правителствата на ЕНП са тези, които успяха да изведат много по-успешно своите страни от икономическата криза. Според Мариано Рахой чудесен пример за това е Испания и реформите на испанската Народна партия. Част от мерките са намаляване на безработицата и ускоряване на
икономическия растеж. Рахой подчерта, че неговата партия е заварила тежко наследство от предходното управление на испанските социалисти. Затова предприетите от Народната партия реформи са били доста трудни за изпълнение, но въпреки това са довели до успешни резултати.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase