Снимка: архив, Булфото
fallback

Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци. Очаква се България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014 година, заяви говорител на комисията за БНР.

Еврокомисията, която само преди дни отхвърли аналогично искане от Румъния, ще се запознае с писмото, в което българските власти искат удължаване на забраната, каза говорителката по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

„На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 година и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора“, каза Шантал Хюс.

На въпрос какво следва, ако това не стане, тя отговори, че комисията ще съдейства на България с всичко според възможностите си и припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

Говорителката подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Темата коментира в профила си във Facebook и министърът на външните работи Кристиан Вигенин: „Мораториум върху продажбата на земя на чужденци не е възможен. Но можем да направим като останалите страни членки - да поставим условия и бариери в закона, които ще направят продажбата почти невъзможна“. Външният министър в момента е в Люксембург на заседание на Съвета на ЕС „Общи въпроси”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Изумен меринджей

преди 10 години

Нещо не схващам,значи ако не искаме да продаваме земята си ще ни наказват,ами да ти таковам Европейския съюз,тогава .Направо да излизаме.Турция не цунка никакви еврозадници и е здраво стъпила на краката си .Развива се прекрасно .Майната им на еврокомисарите .предлагам да сменим и името на държавата ни .Може да е нещо което съдържа в себе си наименованието на "ОТЗИВЧИВА" жена,то нашите политици са и без това ......

46

3366

преди 10 години

zemq prez kriv makaron

45

тито

преди 10 години

Земята Бъллгарска не е за продажба--още повече на корпорации и хора,от които НИЩО хубаво не сме видели--справка История Българска.....Стига вече са ни извивали ръцете разни --съюзи,демократи,глобалисти и т.н.Няма по-страшно да живееш на чужда земя....

fallback