Снимка: flickr

Британското правителство е изпратило SMS-и на близо 40 000 мобилни телефонни номера, за които подозира, че се ползват от нелегално пребиваващи лица, съобщи АФП, цитирайки съобщение на вътрешното министерство.

Между септември 2012 г. и юни 2013 г. 39 100 души са получили следния текст: "Съобщение от Министерството на вътрешните работи. Нашите регистри показват, че е възможно да нямате право да пребивавате в Обединеното кралство".

Още по темата
Кампанията е включвала още и изпращането на съобщения по пощата, електронната поща и дори на стационарни телефони, като по този начин общият брой на лицата, получили посланието, е 58 800.

Инициативата предизвика и критики в Обединеното кралство.

Активист на организация за защита на човешките права се оплака пред медиите, че също е получил предупредително съобщение, макар че живее във Великобритания от 1966 г. и има британски паспорт.

По данни на вътрешното министерство на Острова до момента едва 143 души са се оплакали заради полученото съобщение и само в 14 от случаите оплакването им е било основателно.

Вече месеци наред във Великобритания се насаждат страхове у поданиците на кралицата от имигрантите от България и Румъния, които ще залеят Обединеното кралство.

Най-деен сред тях е лидерът на Партията за независимост на Великобритания (ЮКИП) Найджъл Фараж, който нееднократно обяви, че ще се бори срещу даването на българи и румънци на пълен достъп до британския трудов пазар от догодина.

От 2014 г. съгласно правилата на ЕС за свободно придвижване гражданите на тези две страни ще имат този пълен достъп, седем години след присъединяването си към ЕС.

Медии на Острова също подеха кампания с послания от типа: "Имиграцията: румънец или българин сте? Няма да ви хареса тук" и "Ако обичате, не идвайте във Великобритания - тук вали, работа се намира трудно и е ниско платена".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase