Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия обяви, че завежда дело срещу България в Европейския съд заради многобройните разрешения за ветрогенератори в района на Калиакра. Решението е очаквано за властите у нас, които бяха предупредени още преди месец.

Хиляди вятърни турбини и около 500 проекта за други икономически дейности в защитени зони в Калиакра са получили разрешителни без подходяща оценка за въздействието им върху околната среда. Така Европейската комисия обосновава решението си да даде България на съд, като добавя още, че по този начин страната ни не е изпълнила задължението си за защита на уникални местообитания и биологични видове.

Въпреки че България се ангажира да увеличи защитата на редките видове и местообитанията в района, изглежда се случва точно обратното, констатира Еврокомисията.

Тя изпрати на страната ни така нареченото мотивирано становище или последно предупреждение по въпроса още през юни миналата година. С днешна дата обаче се отчита, че въпреки предприетите от българските власти законодателни и административни мерки от прекомерните икономически дейности в района на Калиакра вече са засегнати редки биологични видове и уникални местообитания.

При посещението си в Брюксел преди около месец министърът на околната среда Искра Михайлова обсъди проблема с ресорния еврокомисар, след което коментира, че страната едва ли ще избегне дело пред Европейския съд, предаде БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase