Бежанският център в Пъстрогор. Снимка: Булфото

Евродепутатът Евгени Кирилов предлага приемането на бежанците от Сирия да става на квотен принцип в ЕС, като всяка държава в Общността поеме своята реципрочна отговорност спрямо икономическото си състояние, броя на населението и размера на своята територия.

Кирилов е направил това предложение снощи на заседание на работната група по външни работи към парламентарната група на социалистите и демократите, съобщиха от неговия офис.

Българският евродепутат е приканил своите колеги към проява на солидарност с нашата страна. Работната група е приела тази позиция, като е отбелязала, че възможностите на България за прием на бежанци вече са изчерпани, а немалка част от търсещите убежище са майки и деца.

Някои от участвалите в заседанието евродепутати са настояли ЕП да изрази позиция в защита на предложението за квоти при приема на бежанци в ЕС, както и за увеличаване на средствата в европейския бюджет до 2020 г. в тази насока. Очаква се следващата седмица на сесията си в Страсбург ЕП да обсъди темата за сирийските бежанци, както и за контрола по външните граници на ЕС, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase