Снимка: Reuters

Италианското правителство получи убедително вот на доверие в Сената, предаде Асошиейтед прес.

В подкрепа на коалиционния кабинет на премиера Енрико Лета гласуваха 235 сенатори от 321-членната горна камара на парламента при необходими 161 гласа. Против бяха 70 сенатори, един се въздържа и 14 не участваха в гласуването.

Резултатът от гласуването в Сената бе очакван. Оцеляването на правителството на практика бе гарантирано, след като лидерът на десноцентристите Силвио Берлускони, който сам предизвика сегашната криза, като преди четири дни изтегли своите министри, обяви изненадващо по-рано днес подкрепата си за кабинета.

Вотът бе поискан от премиера Енрико Лета. В реч пред Сената италианският премиер Енрико Лета той каза: "Моля ви да ни гласувате доверие, за да можем да изпълним всичките си набелязани цели. Гласувайте ни доверие заради всичко вече свършено. Нека това да е вот не срещу някого, а в полза на Италия и италианците", заяви премиерът, цитиран от Асошиейтед прес.

Още по темата

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони отправи призива си да бъде подкрепен кабинетът, преди сенатска комисия да реши в петък дали да го лиши от мястото му в горната камара на парламента, след като той бе осъден на четири години затвор за данъчни измами.

Решението на Берлускони да изтегли министрите на НС от правителството обаче предизвика вътрешно разделение в неговата партия, като част от нейните депутати обявиха, че ще подкрепят кабинета при гласуването на вота на доверие.

"Решихме, не без вътрешни дебати, да гласуваме доверие" на кабинета, заяви днес Кавалерът в кратка реч в Сената. Той подчерта, че Италия има нужда от стабилност и от правителство, което да проведе структурните и институционните реформи, необходими за модернизирането на страната, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase