Жан-Марк Еро. Снимка: Reuters

Френският министър по европейските въпроси Тиери Репантен заяви за Радио Франс ентернасионал, че Румъния и България вероятно няма да бъдат приети в Шенген не заради проблема с ромската имиграция, а заради доклада по механизма за сътрудничество и проверка от декември, който "изглежда няма да бъде положителен", съобщава румънският вестник "Евениментул зилей".

"Очакваме доклад от Европейската комисия по т.нар. механизъм за сътрудничество и проверка, за да знаем какви усилия са положени от двете страни за гарантиране на сигурността на границите. Надявахме се, че ще бъде положителен доклад, но изглежда няма да бъде. Не (само) Франция ще бъде против присъединяването, защото присъединяването към Шенген трябва да бъде одобрено единодушно от 28-те членки. Днес смятаме, че двете страни трябва да положат още усилия", заяви френският министър в отговор на въпрос защо преди два месеца в Букурещ френският премиер Жан-Марк Еро каза, че Румъния е готова да влезе в Шенген с въздушните си граници, а сега Париж се противопоставя на това.

Още по темата

Същевременно премиерът Еро заяви в отговор на депутатски въпрос, че не може да се прави връзка между ромското малцинство и присъединяването към Шенген и подчерта, че вече два пъти е казвал на румънския си колега Виктор Понта, че Румъния не е готова за Шенген, съобщи информационният сайт Зиаре.

"Правите смешна връзка между свободното движение в рамките на Европейския съюз, което се отнася до румънските и българските граждани, част от които е и едно малцинство с европейски права - ромите, и Шенген", заяви Еро, цитиран от радио "Юроп 1".

"Условията не са изпълнени изцяло и аз два пъти разговарях с моя колега Виктор Понта, румънския премиер, и казах, че отговор (за присъединяването към Шенген) не е възможен на 1 януари следващата година. Румъния, както и България, трябва да постигне напредък по отношение на полицията, на правосъдието, на граничния контрол", посочи френският премиер.

Еро подчерта, че не става дума за ромите, които вече имат свобода на движение, а за имигрантите от неевропейски страни.

"Един турчин или сириец, който получи шенгенска виза от Румъния, може например да се движи в цялата зона и по-лесно може да стигне до Франция", отбеляза премиерът.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase