Десислав Чуколов и Волен Сидеров. Снимка: архив, Reuters
fallback

Народни представители от партия "Атака" внесоха днес в централата на Европейската народна партия (ЕНП) в Брюксел искане за извинение заради думите, изречени срещу българските националисти от евродепутата Дорис Пак. По-рано този месец тя определи "Атака" като "расистка и антиевропейска" политическа организация.

Искането не бе прието лично от представител на ЕНП, вратите на чиято централа бяха заключени, въпреки че вътре имаше хора, а бе пуснато в пощенската кутия на входа от народния представител Десислав Чуколов.

Той определи думите, използвани срещу "Атака", като силни и изречени под влиянието на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него евродепутатите са жертва на манипулация по отношение на националистите.

В пощенската кутия на ЕНП бе пуснат и т. нар. "план Сидеров", преведен на английски, немски и френски език. Очакването е след запознаването с материалите да бъде дадена оценка дали планът съдържа ксенофобски и расистки идеи. Ние сме родолюбива партия, която иска нещата в България да се развиват по по-благоприятен начин, обобщи Чуколов.

Той уточни, че председателят на "Атака" Волен Сидеров е в Брюксел, но отсъства от проявата пред ЕНП, тъй като има други важни срещи. За посещението на групата народни представители той обясни, че те се срещат в последните дни с колеги от сходни политически организации в Европейския парламент.

В Народното събрание днес има циркове, съжалявам за това и че "цялата държава трябва да се занимава с истериите на ГЕРБ", коментира Чуколов по повод внесения вот на недоверие към правителството. Той настоя, че посещението на народните представители в Брюксел е отдавна планирано и не цели нарочно отсъствие от разискванията на вота.

Бащите на нашата Конституция са дали вота на недоверие като най-силно оръжие на политическата опозиция, в момента то бива употребявано като пиар инструмент, коментира народният представител Магдалена Ташева. Ние сме евроскептици, както много други партии в Европа, като много министър-председатели и президенти, например Виктор Орбан (премиер на Унгария) и бившия държавен глава на Чехия Вацлав Клаус, заяви тя. Не сме расисти, в програмата ни нито веднъж не се споменават думите ром, циганин, турчин, допълни Ташева.

Тя определи Дорис Пак като "лобист на корпорациите" и заяви, че заместник-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг, председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода, както и председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс трябва да свикнат с мисълта, че в България живее суверенен народ и да уважават неговия глас.

Попитана как би коментирала думите на френския вътрешен министър Манюел Валс от последните дни за ромите, Ташева заяви, че той защитава националния си интерес и това трябва да прави всеки.

Народните представители от "Атака" предложиха ромските гета да бъдат разтурени, а обитателите им да бъдат пръснати сред останалото население - подход, останал по техните думи без подкрепа от българските правителства от 2001 г. насам. Те добавиха, че двама от тях следващата седмица ще бъдат отново в Брюксел, когато се очаква гласуването по вота на недоверие срещу правителството, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

135

Алберт Айнщайнов

преди 10 години

Атака ще ни отърве от нас самите, като затрие България! Мръсни потурнаци!!!

134

Николай

преди 10 години

Ще се разплача от смях - не били расисти... Първо, самото название "Атака" е някакси уродливо близко до немското нацистко Sturmabteilung (Sturm всеки може да си го преведе). Второ, така нареченият електорат на въпросната партия се състои от агресивни бръснати, в най-добрия случай нископостригани, индивиди. айде, нема нужда, г-да Атакисти, Щурмоваци, псевдополитици и т.н. Да, расисти сте, вие сте на ход да се извините!

133

истината

преди 10 години

Коментар към снимката по-горе: Дшама за лудницата.

fallback