Жозе Мануел Барозу. Снимка: Reuters
fallback

България и Румъния трябва да получат възможност да влязат в Шенген възможно по-скоро, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от БНР.

"Това, което искам да знаят българските граждани, е, че ЕК е на страната на тези, които искат силна, обединена и отворена Европа. Ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни", увери той.

Въпросът с присъединяването на двете страни отдавна се превърна от технически в политически. Сред страните, които пречат на членството на София и Букурещ в Шенген са Холандия, Германия и Франция, коментира АФП.

Барозу призова държавите членки да направят опит да намалят политическите рискове – "били те под формата на политическа поляризация, или политическа нестабилност", защото доверието е ключов фактор за инвестициите, заетостта и икономическия растеж на всяка страна от Евросъюза.

"Разбира се, уважаваме всички демократични развития във всяка страна членка, но всички трябва да разберат, че живеем в изключителна икономическа обстановка, в която политиците трябва да показват голямо чувство за отговорност и да си дават сметка колко е важна стабилността", подчерта още председателят на ЕК.

По отношение на достъпа до трудовите пазари той обяви, че свободното движение е основополагащ принцип в Европейския съюз и не може да бъде поставяно под въпрос.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

до мехмет мечо

преди 10 години

Че си мехмет си личи , ама дали си мечо е друга тема . Какъв ти е проблема с "гастарбайтерите"- ела тук в Германия да видиш колко много резани турци има - живеят си тука а са почнали като гастарбайтери . Що не ги призовеш тях на "мехметския" ви език да си ходят в Турция и да оставят коренното християнско население на спокойствие ?

29

Мехмет мечо

преди 10 години

Още по гнусно и смотано е, че работни и млади хора,поради същите тези европейски шматки са принудени да мият чинии и да *** техните *** не само в преносен смисъл. Вие сте принудени да възприемате единствено Шенген като средство за по-лесно пътуване до място, наречено робски труд. И още по-смотано е, че заради гастербайтери цял народ се подлага на европейски маймуни, че и им плаща да им лижете дътата. Къде ви е гордостта и славата?! Предложих смислено нещо - Балкански съюз, не СССР, но...

28

Мехмет мечо

преди 10 години

Сега виждам, че някои са ми задали въпроси... Бодили, Тръни и тем подобни. За това кой какво е отнесъл през комунизма смятам няма да се надпреварваме. Дядоти ако е бил в Белене, не е факт че е политическа причината. Но факт е, че лижейки *** на разни утрепани европейски ***, вие, които сте имали държава мног преди тях, сте загубили цялата си свобода. Естествено тяхната пропаганда ви е облъчила до толкова, че не може да прецените какви пазари е загубила България и какъв кожест е спечелила

fallback