Бежанци в центъра за временно настаняване в село Пъстрогор. Снимка: БТА
fallback

Към момента България може да получи помощ по линия на Европейската агенция за настаняване на бежанци. Помощта ще бъде основно техническа, експертна помощ, по отношение на организацията на целия процес. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след среща с еврокомисаря Сесилия Малмстрьом в Брюксел по проблемите с бежанците.

Предстои да бъдат обсъдени възможностите за получаване на помощ чрез Фронтекс. Вицепремиерът не изключи възможността България да получи и финансова помощ, но това решение все още не е взето. Не можем да разчитаме на големи суми, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства, поясни Йовчев.

В отговор на въпрос дали ЕС може да съдейства за осигуряването на допълнително място за бежанците у нас, вицепремиерът заяви, че засега изглежда сами трябва да се справим с този проблем. По неговите думи капацитетът за прием на бежанци у нас вече е надхвърлен многократно. Йовчев съобщи, че още днес се очакват предложения за намаляването на сроковете, в които статутът на бежанците бива уреждан, предаде БТА.

Oще по темата
Ако потокът от бежанци нарасне в пъти, ще имаме нужда от помощ с преводачи и специалисти по оформянето на документите на бежанците, посочи вицепремирът. В момента имаме над 400 души над капацитета за настаняване (над една четвърт), уточни той.

Засега сирийските бежанци у нас са малко над 1400, като постоянният поток е по около 50 души дневно в последните четири дни. В сегашната ситуация можем да намерим вътрешни резерви, но ако разчетите за още 6000 -10 000 бежанци до края на годината са точни при бежанска вълна, това ще надхвърли възможностите ни и ще имаме нужда от помощ, включително финансова, заяви Йовчев. Той уточни, че общо бежанците у нас са над 3600.

В отговор на въпрос дали настоящата ситуация помага или пречи за приемането на България в Шенген, вицепремиерът коментира, че това е заплаха, но и възможност. Ако успеем правилно като държава да управляваме процесите и да се възползваме от предимствата, които имаме, може да имаме успех, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

nadia.petkova2

преди 10 години

До не знамцитирам "И защо нито 1 арабска държава не им протегна ръка за помощ??!!! Лицемерни ***!!!!!!!!!!!!" Странно, как хора боравещи със свободен интернет и компютър са толкова непросветени по темата.Явно от много писане тук- ни можете да прочетете никакви новини относно бежанците..Няма да ви изреждам списъка с държави приели бежанци- това ще оставя на вас- да си го издирите сам в нета!

41

Анонимен

преди 10 години

резервите , са на българите за българите,гърция взема 65мил на година за такива ,турция много повече , а ние ще плащаме данаци за всеки един *** влязал незаконо , ееееее точилка искате и то много здрава

40

Мей-мей

преди 10 години

Ако управляващите имат грам мозък,тихо и кротко ще ги изпратят през другата граница към Евросъюза.

fallback