Бойко Борисов. Архив, БТА

Решението на ЕС да включи военното крило на Хизбула в европейския списък на терористичните организации показва, че Европа е не само солидарна с България, но е и решена да се противопостави на всяка форма на тероризъм. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов по повод решението на Съвета на външните министри на ЕС да включи военното крило на Хизбула в европейския списък на терористични организации, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Борисов благодари „на всички български служби и институции, които работиха с нашите съюзници в ЕС, САЩ, Израел, Австралия и Канада, не само за да се разкрие кой стои зад трагедията на летище Сарафово, но и за да можем всички в България и Европа да бъдем по-силни и по-сигурни днес“.

Още по темата
Бившият външен министър Николай Младенов заяви от своя страна, че с това си решение „ЕС изпрати ясно и категорично послание към всички компоненти на ливанското общество – ние ще продължим да работим с всички партии, които участват в легитимния политически процес, ще подкрепяме националния диалог и институциите на Ливан, но ще бъдем безкомпромисни спрямо тероризма и насилие във всяка негова форма".

Решението за обявяване на военното крило на Хизбула за терористична организация идва една година след трагичния атентат на летище Сарафово, в който загинаха един български гражданин и петима израелски туристи.

През февруари 2013 г. правителството на ГЕРБ обяви, че може да се направи обосновано предположение, че две от лицата, съпричастни към атентата в Бургас, са принадлежали към военното формирование на Хизбула.

Преди дни вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че през последния месец е получена допълнителна информация за атентата в Бургас, насочваща към Хизбула.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase