Снимка: БТА

Европейските граждани ще имат право да се лекуват, където поискат в рамките на съюза. Това ще е възможно, тъй като в края на октомври влиза в сила директивата за трансгранично здравно обслужване.

Новината не е много добра за нас, защото, ако цената на едно изследване в България е 500 лв., а пациентът си го направи в Германия, където то е много по-скъпо, ще трябва да го плати, а после българската здравна каса ще му възстанови само 500 лв., отбелязва бТВ.

Пациентите ще могат да се лекуват в чужбина без да искат разрешение или да информират предварително здравноосигурителната каса в страната си, когато директивата влезе в сила. „Пациентът, когато се завърне от чужбина в България, сумите ще бъдат възстановени до нивото на българската здравноосигурителна система или министерството на здравеопазването”, обясни Жермена Въткова от дирекция „Европейски въпроси и координация” в НЗОК.

От новите правила полза ще имат по-скоро гражданите на богатите европейски страни. За България плюсът ще бъде в наливането на средства в нашата здравна система.

Всички европейски страни са имали на разположение две години, за да променят законодателството си така, че директивата да започне да работи от 2013 г.

У нас са подготвени промени в законите за здравето и здравното осигуряване, които обаче още не са одобрени дори на ниво парламентарни комисии. Неясно е и как националната здравноосигурителна каса ще може да събере и предоставя цялата нужна информация за възможностите за лечение на чужди граждани в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase