Снимка: Булфото
fallback

Въпреки резкия спад в броя на млечните крави в ЕС, добивът на мляко в Евросъюза се е увеличил до 150 милиона тона през 2011 г. (с два милиона тона повече от предходната година), отчита анализ на Евростат за производството на мляко и млечна продукция в ЕС.

Относително високите добиви на мляко се дължат на растежа в някои страни. В Дания, Испания и Швеция една крава дава около 8 000 литра мляко годишно, докато в България добивът от крава е около 4 000 литра годишно заради по-бавното развитие на сектора и по-малкия размер на стадата, отчита Евростат.

Основните производители на мляко в ЕС са Германия и Франция, които заедно с още четири страни (Великобритания, Холандия, Италия и Полша) формират около 70 на сто от производството на мляко в ЕС.

През 2011 г. в ЕС е имало около 86 млн. броя говеда, като млечните крави са били половината от тази бройка, сочи европейската статистика. В България през 2001 г. е имало около 640 000 глави говеда, а през 2011 г. техният брой е намалял до 560 хиляди броя, сочат данните на Евростат.

Най-значителен спад е регистриран в Румъния - минус 32 на сто и в Словакия - минус 25 на сто.

Най-ниска концентрация на млечни крави в едно стопанство е отчетена в Румъния (средно 3 крави в стопанство) и в България (средно 5 крави в стопанство).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

атомника

преди 10 години

защото унощожихме ИСКАРСКОТО ***

38

eko72

преди 10 години

Родната крава дава истинско мляко.

37

Не съм фен на соца,

преди 10 години

нито на ТКЗС,но си спомням какво стана, когато разтуряха ТКЗС-тата.Почти към всички такива стопанства имаше и обори.Раздадоха добитъка от тях на хора, които навремето, ставайки членове на ТКЗС, са внесли там собствен ***. На места добичета получиха и хора, които само са работили в ТКЗС. Не след дълго имаше телевизионно предаване относно актуалното състояние на селското стопанство у нас. Една ветеринарка, почти плачейки, каза:"***, които взеха расови крави от ТКЗС, ги заклаха и изядоха!"

fallback