ЕС ще проверява дали са истина твърденията на Сноудън. Снимка: Reuters

Европейският съюз заяви, че е отправил запитване към американските власти относно твърденията за шпиониране на европейски институции и очаква отговора им, предаде Франс прес.

Свързахме се незабавно с американските власти във Вашингтон и Брюксел и ги уведомихме за появилата се в печата информация. Те казаха, че ще проверят достоверността на публикуваната информация и ще ни отговорят, посочи в комюнике Европейската комисия с уточнението, че на този етап няма да коментира повече въпроса.

Поводът за допитването е статия в германското сп. "Шпигел", което съобщи, че ЕС е сред "мишените" на американската Агенция за национална сигурност (АНС), обвинена в шпиониране на глобалните електронни комуникации в рамките на програма "Призма". Списанието се позовава на поверителни документи, до които е получило достъп отчасти благодарение на бившия американски консултант на АНС Едуард Сноудън, който е в основата на разкритията за "Призма", пише БТА.

В един от документите - от 20 септември 2010 г., с гриф "строго секретно" - АНС описва как е шпионирала дипломатическото представителство на ЕС във Вашингтон. Не става дума само за микрофони, поставени в сградата, а и за проникване в компютърната мрежа, което давало възможност да се чете електронната поща и вътрешни документи.

Вчерашното съобщение на "Шпигел", че АНС шпионирала представителствата на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, както и централата на Европейския съвет в Брюксел, предизвика буря от негодувание сред висшето ръководство на съюза. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц каза, че е "дълбоко обезпокоен и шокиран от твърденията за шпиониране от страна на американските власти на офисите на ЕС".

"Ако твърденията се докажат, това ще е изключително тежък проблем, който ще навреди значително на отношенията между ЕС и САЩ", каза Шулц и настоя за "пълно изясняване и експедитивно предоставяне на допълнителна информация от американските власти".

Според "Шпигел" американски разузнавачи са проникнали в компютърните и телефонните мрежи на три здания: представителствата на ЕС във Вашингтон и в ООН, и в брюкселската централа на Европейския съвет. В последната се свикват срещите на върха на ЕС, на които държавните и правителствени глави от съюза обсъждат и вземат ключови решения, включително в областта на икономиката и външната политика, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase