Снимка: Булфото
fallback

Около 30 на сто от българите между 30-34 години са завършили през 2012 висше образование, което поставя страната ни в средата на таблица на Евростат за образованието и обучението по Стратегията "Европа 2020". Целта на Стратегията е през 2020 г. най-малко 40 на сто от младите хора в ЕС на възраст 30-34 г. да са завършили висше образование, пише БТА.

Тези данни се потвърждават и от родната статистика - младите българи на възраст 25-34 г. през 2011 са били около 1 милион, като от тях близо 300 хиляди /30 на сто/ са се образовали, а останалите 700 хиляди не са се образовали, сочи отчет на НСИ. Най-много висшисти на възраст 30-34 години са открити в Ирландия, Кипър и Люксембург - 50 на сто, Литва - 48 на сто, Швеция и Великобритания - 47 на сто, Финландия - 46 на сто.Най-слабо в тази възраст са се образовали младежите в Италия, Румъния и Малта - по 22 на сто, Чехия - 25 на сто, Австрия - 26 на сто, България и Португалия - по 27 на сто.

Анализът отчита, че средно 36 на сто от лицата в ЕС на възраст 30-34 г. са завършили висше образование през миналата година. Жените в ЕС са били много по-активни от мъжете при получаване на образование на тази възраст: съотношението е 40 към 30 на сто в полза на дамите. Според Евростат най-нисък процент на населението на възраст 18-24 г. със средно образование е открит в Словения - 4,4 на сто, Словакия, Чехия и Полша - по 5,5 на сто.

Най-висок дял от населението на възраст 18-24 г. със средно образование е открит в Испания - 25 на сто, Малта - 22 на сто и Португалия - 21 на сто. По този показател България стои стабилно наред със страни като Великобритания, Унгария и Белгия - 12 на сто.

По данни на НСИ от изследване за образованието и обучението на възрастни в края на 2011 г. структурата на населението на възраст 25 - 64 години по завършено образование е била следната: повече от половината българи /55 на сто/ са били със средно образование, всеки четвърти е бил висшист /25 на сто/, а всеки пети е бил с основно и по-ниско образование - 20 на сто.

Според изследване на НСИ делът на висшистите у нас зависи изключително много от семейната среда - всеки трети с висше образование у нас произхожда от семейство, в което поне единият родител е висшист. Едва 10 на сто от висшистите у нас са от семейства, в които родителите са с основно или по-ниско образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 11 години

В България и без образование можеш да взимаш повече пари от вишист - Факта и парадокса.

79

Анонимен

преди 11 години

Вишист ама беден вишист. Работа за вишистите няма, защото отраслите са ни УНИЩОЖЕНИ от управлявалите ни нещастници.

78

ОЛД БЕН

преди 11 години

Във ВИАС пък се учи здраво. И поне излизаш с някаква конкретна професия. Аз още след 7-и клас знаех в какво средно и какво висше ще кандидатствам. След много години учене и още повече мъки, в крайна сметка успях да се дипломирам и сега работя по специалността си.

fallback