Снимка: БТА

Сръбският президент националист Томислав Николич намекна, че ръководството на страната му ще отхвърли плана на ЕС за помирение с Косово, който може да разчисти пътя за евентуалното членство на Сърбия в блока, предаде Асошиейтед прес

.ЕС даде на Белград срок до вторник да каже дали ще се откаже от контрола си върху северно Косово в замяна на започване на преговори за членство в ЕС, пише БТА.

Преговорите между Сърбия и лидерите на косовските албанци по въпроса се провалиха миналата седмица в Брюксел и от тогава сръбските лидери разискват дали да приемат или да отхвърлят предложението, което Николич окачестви като "ултиматум".

Още по темата

"Ударихме стена," заяви Николич пред журналисти в Белград. "Преговорите се превърнаха в дискусии за независимостта на Косово, а никой в Сърбия няма право на това /да я признае - бел.ред./

Николич съобщи, че утре сръбското ръководство ще отговори официално дали приема или отхвърля предложението. Той добави, че сърбите ще поискат нови преговори за "коригиране" на предложението.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase