Ангела Меркел. Снимка: БТА
fallback

Мнозинството германци нямат доверие на уверенията на канцлерката Ангела Меркел, че банковите им депозити са в безопасност, сочи допитване, публикувано в сп. "Щерн" и по телевизия Ер Те Ел, шест месеца преди федералните избори, предаде Ройтерс.

Според проучването 54 процента от германците се безпокоят за банковите си спестявания, а само 41 процента вярват на Меркел, която им гарантира, че влоговете им са в безопасност. Допитването сред 2504 души е направено между 18 и 22 март, скоро след като Кипър сключи споразумение за спасителен план - впоследствие отхвърлен в парламента - който предвиждаше данъчно облагане на всички банкови депозити.

Кипър и международните му кредитори впоследствие се договориха само богатите вложители да платят данък, но самата възможност, че и малките влогове може да бъдат обложени при извънредни обстоятелства разтревожи мнозина, отбелязва БТА. "Досега канцлерката бе водеща при борбата с кризата в еврозоната. Сега репутацията й на "Желязна канцлерка" пострада за пръв път - 54 процента не вярват на обещанието й, че спестовните им влогове са в безопасност", пише "Щерн".

Същевременно обаче допитването на "Щерн" показва, че подкрепата за консерваторите на Меркел е нараснала с 1 процентен пункт спрямо миналата седмица. Християндемократическият съюз би спечелил 41 процента от гласовете ако изборите се състоят сега, докато партньорите им от Свободна демократическа партия - либерали губят един процентен пункт и получават 5 процента.

Допитването сочи, че нито управляващите десноцентристи, нито опозиционните левоцентристи биха спечелили мнозинство. Подкрепата за социалдемократите се запазва на 24 процента, а Зелените губят един процентен пункт и имат 14 процента. Партия Левите увеличава подкрепата си с един процентен пункт на 8 процента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 11 години

баба ванга не е казвала че америка ще изчезне а че ще се разпадне и последния и президент ще бъде чернокож

59

Хамер

преди 11 години

До ? Ще Изчезне Америка-САЩ! Ще изчезне! Това го е казал Нострадамус! Баба Вангелия също го предрича! Америка ще изчезне от лицето на земята-САЩ! ЗАВИНАГИ!

58

БЪЛГАРКА

преди 11 години

Германия и Англия защо толкова много се страхуват от нас-българите,ние въобще нямаме желание да ходим там като бели роби,безработицата ни води до там.Аз лично предпочитам да робувам на собствената си страна.МЕРКЕЛ да вземе да пресметне какви пари плащат на араби и турци,народили по едно котило.СТРАХУВАЙТЕ СЕ ОТ ТЕЗИ КОИТО САМО МЪРЗЕЛУВАТ И ВИ ИЗЧЕРПВАТ ХАЗНАТА, А НЕ ОТ НАС КОИТО ИСКАМЕ ДА РАБОТИМ И СЪЗДАВАМЕ БЛАГА.

fallback