Снимка: БТА

Маратонски преговори, изнудвания и заплахи спрямо Кипър за излизане от еврозоната е представлявал трилърът в Брюксел за "спасяването" на кипърската икономика, пише в. "Филелефтерос".

"Имаме споразумение в интерес на кипърския народ и на Европейския съюз", заявява от страниците на в. "Симерини" президентът на Кипър Никос Анастасиадис, напускайки заседанието в Брюксел.

Още по темата

Според правителствени източници в Никозия споразумението предвижда орязване с 30 на сто на банковите депозити над сто хиляди евро в Банката на Кипър, като по този начин се смята, че тя напълно е спасена, предаде БТА. С указ ще бъдат подрязани депозитите в Банката на Кипър, пише в заглавие в. "Политис", коментирайки споразумението за острова.

В. "Сайпръс мейл" пише, че съгласно споразумението поне осем милиарда евро депозити в Банката на Кипър ще бъдат подложени на подрязване, за да се осъществи рекапитализацията на банката. В края на януари депозитите в Банката на Кипър са били в размер на 18,2 млрд. евро. Банкери изчисляват, че от тези депозити около 45-50 на сто са под сто хиляди евро, а останалите ще бъдат подрязани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase