Снимка: БТА
fallback

Британският финансов министър Джордж Озбърн трябва да направи повече за насърчаване на инвестициите в бюджета, който ще представи днес пред парламента. Такова е мнението на икономисти, анкетирани от Ройтерс. Те обаче са разделени по въпроса дали Озбърн трябва да вземе назаем повече средства, за да съживи икономиката, предаде БТА.

Финансовият министър се бори да защити политиката си на икономии, която след три години почти не доведе до растеж, а бюджетният дефицит намалява по-бавно от планираното. Озбърн и премиерът Дейвид Камерън изключиха възможността поетият курс да бъде променен.

Повечето от двайсетината икономисти, анкетирани миналата седмица, посочиха, че Озбърн трябва да направи повече в бюджета за насърчаване на икономическия растеж. Няма обаче консенсус за това дали правителството да вземе повече пари назаем, за да постигне по-голям растеж.

Тринайсет от анкетираните икономисти са против, а 11 подкрепят идеята Озбърн да разхлаби мерките за икономии, за да подпомогне растежа, което от своя страна ще означава повече взети пари назаем. Мнозинството от участниците в допитването обаче са на мнение, че Озбърн трябва да преработи сегашните планове и да намали сегашните разходи, за да се насочат повече средства към капиталовите разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 11 години

Пропусна да отбележиш и че в Англия са останали само около 5 големи предприятия като Ролс Ройс. Това всъщност е наследството от Желязната лейди и нейния икономически растеж.

2

от 1

преди 11 години

Пропуснах да отбележа, че най- много се насърчава научната изследователска дейност в сферата на здравеопазването. Нещо, което у нас не само не се прави, а и учените (истинските, а не доживотните деятели на БАН) избягаха в страни, които оценяват труда им. Но това не е грешка само на последната власт...

1

Анонимен

преди 11 години

Дефицитът на Великобритания е 120 млрд паунда. Проблемът всъщност е, че никой не кара живеещите от социални помощи да работят. Вместо това орязаха инвестициите в инфраструктура и капиталови разходи. Градове като Шефийлд са принудени да затворят големи спортни съоръжения, а градове като Лийдс само за две години заприличаха на Варна откъм инфраструктура. И всички взети мерки са точно обратните на тези предприети от последната власт у нас.

fallback