Снимка: Булфото
fallback

Годините на живот в добро здраве на мъжете и жените в ЕС са били средно около 62 години за 27-те страни-членки, отчита анализ на Евростат, посветен на здравословната кондиция на хората в третата възраст и проведен през 2011 г. Според данните на европейската статистика - на 50-годишна възраст европейците от ЕС-27 се очаква да имат още 18 години в добро здравословно състояние. На 65 годишна възраст европейците могат да очакват още 9 години живот в добро здраве, прогнозира Евростат.

Данните за България показват, че жените и мъжете у нас могат да се радват на добро здраве средно 65,9 години /жени/ и 62 години /мъже/.

Жените на 50 години у нас могат да имат добро качество на живот още 20 години, а на 65-годишна възраст - още около 10 години. За българските мъже на 50 години европейската статистика дава още 17,5 години добър живот. За 65-годишните - още 9 здравословни години, пише БТА.

По прогнозни данни на НСИ хората между 50 и 70 годишна възраст у нас през 2020 г. се очаква да бъдат около 2 милиона души. След 10 години - през 2030 г. - техният брой се увеличава до 2,2 - 2,5 милиона.

Според анализа на Евростат мъжете и жените в Швеция и Малта биха могли да очакват да живеят повече от 70 години в добро здраве. Следват Люксембург, Гърция и Ирландия /67 години за жените и 66 г. - за мъжете/. Анализът отчита най-ниски стойности като качество на здравето за Словакия - 52 години за мъжете и жените и Словения -54 години за двата пола.

Според изследването, 50-годишните европейци имат най-високи шансове за здравословен живот в Швеция - още 26 години, Малта - още 23 години, Дания, Люксембург, Ирландия, Великобритания - още 22 години и други.

За 65-годишните европейци най-добро здравословно състояние се очертава отново в Швеция - още 15 години. Най-мрачна е перспективата за Словакия - 3-4 години живот в добро здраве и Словения - около 6 години в добро здраве за двата пола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Колев

преди 11 години

Затова трябва да се направи всичко възможно и се реши проблема с пенсионирането . Необходимо е младите да заемат работните места. Те са по-продуктивни. Така ще се подсигурят и пенсийте на възрастните.Невъзможно е да се очаква от човек над 62,63 години да даде кой знае какво. А и така децата ще си останат в България. Като им се осигури добро заплащане.

16

Анонимен

преди 11 години

Защото заетостта сред мъжете е по-голяма, а дамите дори не си позволяват лекар...

15

Лошото е

преди 11 години

че всички жени над 52-53 години, които познавам, са с рак. Не знам откъде ги извадихте тези статистики, но положението е трагично. Онкологиите са претъпкани, чака се с месеци за терапии, на които меко казано те доубиват... Тези хора нито могат да работят пълноценно, да не говорим, че не доживяват до пенсионна възраст. А какви *** ядем - не е истина! Но никой не иска да осведомява хората, защото си пълни джобовете от това.

fallback