Снимка: архив Reuters

Европейските правителствени и държавни ръководители се събират в Брюксел в четвъртък и петък на поредна среща, посветена на бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година, но шансовете за постигане на компромис остават нищожни, защото позициите на отделните страни са силно раздалечени, информира АФП.

"Все още не са налице необходимите условия за постигане на споразумение по бюджета на ЕС", предупреди в неделя френският президент Франсоа Оланд на среща с италианския премиер в оставка Марио Монти, пише БТА.

"Не може да се каже отсега дали преговорите ще приключат с успех", предупреди в събота и германският канцлер Ангела Меркел. И двамата лидери, които ще се срещнат утре в Париж, очакват трудни преговори. През ноември последната среща на върха на ЕС, посветена на бюджета, приключи с пълен провал поради липса на компромис между 27-те държавни и правителствени ръководители.

Италианският министър-председател е в предизборна кампания и възнамерява да се възползва от преговорите за бюджета, за да защити интересите на страната си и едновременно с това да изрази виждане за Европа, силно различаващо се от позицията на привържениците на драстично орязване на европейския бюджет. Той обяви намерението да се противопостави на споразумение, което не отговаря на неговите очаквания и в петък го заяви пред Меркел, която пък настоява за допълнителни орязвания на бюджета.

Позицията на Монти съвпада с позицията на председателите на трите европейски институции (Съвет, Комисия и Парламент), но също и с вижданията на двайсетина други страни нетни бенефициенти на европейския бюджет, които се опасяват, че част от големите платци - Великобритания, Германия, Финландия, Холандия и Швеция - могат да орежат фондовете и да поискат да си запазят отстъпките, които ползват.

Франция също възнамерява да защитава интересите си, по-специално за финансирането на Общата селскостопанска политика (ОСП), като се бори да издейства "няколко милиарда допълнително". Преговорите се водят директно на равнище държавни и правителствени ръководители, със серия срещи, предвидени за тази седмица.

Дискусиите за бюджета ще започнат в четвъртък в ранния следобед на основата на последното компромисно предложение на президента на ЕС Херман ван Ромпой, представено през ноември. То предвижда намаляване на исканията на Еврокомисията със 77,4 милиарда евро и бюджет от 973 милиарда евро за периода 2014-2020 година, или 1,01 на сто от европейския брутен вътрешен продукт (БВП).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase