Лондон мисли повече глобално, отколкото европейски. Снимка: архив, Reuters

При преговори в Брюксел Великобритания често се противопоставя на европейските си партньори, има специални изисквания или настоява за нея да бъдат правени изключения. Сега премиерът Дейвид Камерън оповести намерението си да свика референдум за това дали Великобритания да остане член на Европейския съюз. ДПА представя причините за британския евроскептицизъм.

Национална идентичност

Като бивша Велика сила Великобритания все още се опитва да налага политика на лидерство. Лондон е свикнал да определя посоката на действие, а не участва в бавно и мъчително търсене на компромиси.

Още по темата

"Лондон мисли в много по-голяма степен глобално, отколкото европейски", посочва Катинка Бариш, главен икономист на Центъра за европейски реформи в британската столица. Допълнително евроскептицизмът се засилва от страха, че страните членки на ЕС от Южна Европа могат да въвлекат Великобритания в още по-дълбока криза.

Лондонското Сити

Въпреки мащабните съкращения във финансовия сектор лондонското Сити остава жизнената артерия на британската икономика. Великобритания се чувства застрашена от правилата, разработвани в Брюксел, които ще засегнат Сити.

"Регулации, предназначени например за хедж фондове, или данъкът за финансовите трансакции засягат Лондон в много по-голяма степен от другите европейски центрове", посочва Бариш. Все пак обаче при финансовата криза лондонското Сити причини повече щети от другите финансови центрове.

Социална система и трудов пазар

Великобритания е сред европейските страни с най-слаба регулация. Строгите предписания на Брюксел, например за работното време, срещат слабо разбиране в Обединеното кралство. "Оставете ни да работим толкова здраво, колкото искаме", настояват консервативните кръгове.

Европейска бюрокрация

Според британските евроскептици бюрокрацията в Брюксел е съществена пречка за растежа. Антиевропейците в Лондон са убедени, че сама Великобритания би могла да договори много по-бързо от ЕС-27 двустранни търговски споразумения с бързо развиващи се партньори от цял свят. Евроскептиците настояват също така Европейският парламент да се оттегли от Страсбург и да заседава само в Брюксел.

Медии

Британската преса е почти изцяло антиевропейска и определя имиджа на ЕС в страната, което оказва политическо влияние.
 


(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase