Камерън произнася речта си. Снимка: Reuters

Министър-председателят Дейвид Камерън обеща днес да даде на британците пряка възможност да решат на референдум дали да останат в Европейския съюз или да излязат от него, ако партията му спечели изборите през 2015 г., предаде Ройтерс.

Камерън сложи край на продължили месеци наред спекулации, обявявайки в своя реч намерение за произвеждане на референдум някъде между 2015 и 2018 г., пренебрегвайки предупрежденията, че това може да застраши дипломатическите и икономически перспективи пред Великобритания и да отчужди съюзниците й.

Премиерът заяви, че Обединеното кралство не иска да изгори мостовете и да се затвори в себе си, но разочарованието на обществото от ЕС е на "рекордно високо равнище".

Още по темата

"Време е британският народ да се произнесе. Време е да решим въпроса за Великобритания и Европа", посочи Камерън.

Неговата Консервативната партия ще участва в кампанията за изборите през 2015 г., обещавайки да предоговори членството на Лондон в ЕС. "Когато вече сме договорили това ново споразумение, ще дадем на британския народ референдум с много прост избор за или против оставането в Европейския съюз при тези нови условия. Това ще е референдум за или против оставане".

Дали Камерън изобщо някога ще свика такъв референдум остава толкова неясно, колкото и шансовете на консерваторите да спечелят следващите избори през 2015 година, отбелязва агенцията. Те изостават от опозиционната Лейбъристка партия в
социологическите проучвания, а коалиционният кабинет налага болезнени икономии на държавните разходи, за да намали огромния бюджетен дефицит на Великобритания, което вероятно няма да се хареса на избирателите.

Камерън заяви, че предпочита Обединеното кралство, което е шестата по големина световна икономика, да остане в ЕС, но той също така даде ясно да се разбере, че смята, че съюзът трябва да бъде реформиран радикално. Кризата в еврозоната е сред основните причини, поради които Великобритания трябва да преоцени отношенията си с целия Европейски съюз, каза той.

Според Камерън избягването на референдум ще направи евентуалното излизане на Лондон повече, а не по-малко вероятно. Това крие риска от прикриване на негодуванието на хората срещу съюза, засилвайки усещането им, че "ЕС е тръгнал в посока, която те никога не са избирали". Много британци недоволстват срещу намесата на съюза в ежедневието им и срещу "ненужните му правила и регламенти", добави той.

Представители на Европейския съюз вече обявиха, че при евентуално бъдещо предоговаряне на условията Великобритания не може да избира кое от европейското законодателство да спазва и кое не.

Перспективата от референдум и възможно излизане на Великобритания от ЕС без съмнение ще предизвика тревога сред бизнес лидерите и останалите членки на ЕС и може да доведе до изолация на страната в Европа, отбелязва АП.

Спекулациите по въпроса вече бяха посрещнати с хор от критики и предупреждения за тежките икономически последици от подобно развитие. Дори САЩ, които обикновено не се месят в споровете между страните от ЕС, се включиха в дебатите. В телефонен разговор с Камерън миналата седмица президентът Барак Обама заяви, че Вашингтон "цени силно Обединено кралство в силен Европейски съюз".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase