Снимка: архив, Reuters
fallback

260 милиона евро е предвидено да получи България от ЕС за спрените 1-4 блок в АЕЦ "Козлодуй". Сумата е заложена в новия проект на 7-годишния европейски бюджет за периода 2014-2020 г., представен от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпoй, съобщи БНР.

Oще по темата

Първоначално България настояваше за 450 милиона евро. Преди седмица Ромпoй предложи само 185 милиона компенсации за четирите спрени реактора, но след разговори с българската делегация сумата е увеличена на 260 милиона евро. Те трябва да бъдат изплатени на страната ни до 2020 година.

Почти двойно спрямо по-ранния проект са увеличени и компенсациите за другите закрити ядрени мощности в Европа - в словашката “Бохунице”, за която са заложени 200 милиона, и литовската "Игналина", за която Ромпoй предлага 400 милиона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

IT

преди 11 години

Ако не го бяхме затворили реактора тока щеше да ни е по 5ст. kW.На скоро гледах едно предаване в Евроком(ЕК) с една госпожа от парламента,но не си спомням името.Спомена,че за влизането ни в ЕС не са искали да затворим АЕЦ и реално имаме загуби от порядака на 4 млр. лева.Аз се питам защо ни беше изобщо?

52

--

преди 11 години

До киловатчасРазбирам позицията ти, но все пак фактите са от голямо значение - Игналина беше АЕЦ с два реактора от РБМК (Чернобилски), 2 х 1500 MW и е първата централа, в която се появява знак за грешката в управлението на тези реактори още през 1983 г.Мисля, че именно тази централа наистина трябваше да се затвори на всяка цена...Дезинформацията, която внасяш, е възможно най-глупавия аргумент в иначе справедливата кауза за обезщетението за глупостите, които се случиха на 3-ти и 4-ти блок.

51

киловатчас

преди 11 години

Къде са сега националните предатели Н.Михайлова, ив.Костов, М.Кунева да отговарят?!Бяха ни обещани 450 млн. за затваряне на 4 реактора, сега ни дават половината!! Веднага да пуснем 3 и 4 -ти блок!! За литовската "Игналина" където има 2 малки блока по 400 мгвт им дават 400 млн, а наште *** са съгласни на всичко!!! Тикваря вместо да се пули всяка сутрин по ТВ, да върви и да се разправя - ама той е много смел само тука с журналистките, а в Европа не смее да се обади! *** с ***...

fallback