Меркел показва верния път на Самарас. Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел остана „твърда като гранит“ след срещата си с гръцкия си колега Андонис Самарас. Тя заяви, че иска Гърция да остане в еврозоната, но същевременно изрази увереност, че гръцкото правителство прави всичко, за да преодолее кризата.

В същото време обаче канцлерът изтъкна, че очаква Гърция да изпълни обещанията си и думите да бъдат последвани от действия. Меркел поясни, че в момента изпадналата в криза страна не може да очаква облекчаване или разсрочване на мерките за икономии, с които се е ангажирала. Преди да бъде взето обаче каквото и да е решение, налице трябва да бъде очакваният в средата на септември доклад на Тройката, пише в свой материал германският икономически ежедневник Handelsblatt.

По време на съвместната пресконференция със Самарас Меркел похвали първоначално волята за реформи на новото правителство. Сега тя е "дълбоко убедена, че новото правителство на Самарас ще направи всичко възможно за решаване на проблемите." За да се възстанови отново доверието в еврото обаче, сега ще бъдат изпълнени очакванията: Атина трябва да осъществи дела, които да дадат здрава основа за доклада на Тройката.

„Така че чакаме доклада ", заяви Меркел. Такава била и позицията на френския президент Франсоа Оланд. И Германия, както и Франция обаче остават твърди в убеждението си, че "Гърция е част от еврозоната - и ще остане в еврозоната".

Самарас пое топката и уверено заяви, че докладът на Тройката ще потвърди способността на правителството "скоро да покаже резултати." "Не искаме повече пари, а време, за да си поемем дъх, докато продължаваме реформите“, подчерта гръцкият премиер. В момента за страната били важни само три точки: „Ние ще постигнем резултати. Същевременно ще премахнем дефицита от бюджета, а възстановяване на нашата икономика е изключително важно, за да се постигнат тези цели“.

Същевременно Самарас подчерта, че страната му много скоро ще изпълни задълженията си. „Ние сме един много горд народ и не обичаме да сме зависими от взети назаем пари“, подчерта той.

В действителност нови решения за Гърция могат да бъдат взети най-рано на срещата на върха на ЕС на 18 октомври. Дотогава ще бъде готов докладът за напредъка на страната. Членовете на комисията – представители на Европейската комисия, на Международния валутен фонд и на Европейската централна банка, ще пристигнат за нова проверка в Атина на 18 октомври.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase