Българин е избран да ръководи Агенцията на ЕС за информационните системи. Снимка: архив, Reuters

Българинът Крум Гърков бе избран за директор на новата Агенция на Европейския съюз за информационните системи, базирана в столицата на Естония Талин, предаде естонската информационна агенция Балтик нюз сървис.

Агенцията ще отговаря за Шенгенската информационна система от второ поколение (SIS II), визовата информационна система на ЕС (VIS), информационната система на ЕС за кандидатстване за убежище (EURODAC) и други IT системи.

Първите приоритети на нейния ръководител ще бъдат уреждането на инфраструктурата на агенцията и съгласуването на вътрешните процеси, свързани с работата на персонала.

Агенцията на Европейския съюз за информационните технологии ще започне работа наесен, а не на 1 юли, както бе предвидено предварително. От пресслужбата на европейския комисар за вътрешните работи Сесилия Малмстрьом уточниха, че новата агенция ще бъде напълно функционална през декември. Тази година работа в органа ще започнат 75 души, като числеността на персонала все още се уточнява. Техническите служители на агенцията ще работят основно в Страсбург, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase