Привърженик на крайната десница. Снимка: Reuters
fallback

Лидерът на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА Алексис Ципрас, който получи мандат за сформирането на правителство, постави ултиматум на лидерите на "Нова демокрация" и ПАСОК Андонис Самарас и Евангелос Венизелос да се откажат от писмените си ангажименти в подкрепа на мерките за икономии, които двамата изпратиха още преди месеци на международните си кредитори, ако искат да влязат в бъдещото правителство, предаде Bloomberg.

Самарас и Венизелос обаче отхвърлиха предложението с мотива, че няма да сложат подписите си под унищожаването на Гърция.

"Той интерпретира невероятно арогантно изборния резултат като мандат да тласне страната към хаос", заяви Андонис Самарас в телевизионно интервю.

"Надявам се г-н Ципрас да дойде на себе си до времето на нашата среща", допълни лидерът на "Нова демокрация".

Срещата на Алексис Ципрас с другите политически лидери е насрочена за днес в 17 ч.

Ако лидерът на СИРИЗА не успее да сформира коалиция, мандат ще получи лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос. Ако и той не успее да сформира кабинет, президентът на Гърция Каролос Папуляс трябва да се опита да посредничи за създаването на правителство на националното единство, в противен случай ще последват нови избори.

Неубедителните резултати от изборите в Гърция възобновиха загрижеността на Европа за способността на Атина да се придържа към условията, поставени от международните кредитори.

Все по-реална става и опасността Гърция да напусне еврозоната, като последствията за Европейския съюз и единната валута могат да бъдат катастрофални.

Международните кредитори на страната отправиха призив към лидерите на крайните десни и леви партии в Гърция да се придържат към постигнатите споразумения.

Още новини за Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

196

Учуден

преди 11 години

Дали зад Ципрас стои някаква могъща групировка?! Защото ако не беше така, едва ли той (и други негови съмишленици) щяха да се стремят към анархия, гражданско неподчинение и финансова сегрегация ?!

195

Жорката

преди 11 години

левчев, левчев...не искам да изоструям тона ама не съм много сигурен кой е вролята на проститутката....като гледам накъде върви Гърция.....дано не съм прав, ама мисля че върви по посока на България с бясан скорост и скоро ще я задмине. Айде чао, ще ще си ходя от работа.

194

Жорката

преди 11 години

Много съм възмутен от двойните стандарит вд ЕС. Значи гърците като ги пущаха си затрвориха очиет за ОГРОМНИТЕ им дългоев, а на нас ни извиваха ръцете. сега ако имахме мъже, а не л-на за политици трябавше да кажем - ние пък не само че няма да плащаме нищо, (особено на гърците) но и на нас ЕС пари ще ни дава както на гърците инаеч ще обявим фалит.Ама то така е мноог удобно.Щракаш с пръсти и се веселиш.И друг плаща.

fallback