Снимка: Reuters
fallback

Португалия показа на останалите страни в Европа модерен и самотвережен пример за битка със световната криза, след като реши официалните празници да бъдат намалени от 14 на 10 дни.

Новият регламент ще влезе в сила от 2013 г. и ще важи за следващите пет години, информира Би Би Си.

Ще бъдат премахнати два граждански празника и два религиозни, за които се е прибегнало и до съгласуване с Ватикана.

Първата дата, на която вече няма да почиват португалците е 1-и ноември – денят на Вси Светии. Празникът 60 дни след Великден е вторият потърпевш.

Друг от новите работни дни 5-и октомври – тогава се чества основаването на португалската република през 1910 г. Вече с червено няма да е маркиран и 1-и декември, когато се отбелязва независимостта от Испания през 1640 г.

Португалските власти се надяват чрез намаляването на почивните дни да подобрят конкурентоспособността на страната и да стимулират икономическата активност. 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 12 години

Тия на снимката, протестират че българите имат много празници.

11

Анонимен

преди 12 години

ясен го каза най-ясно : ние не сме излизали от кризата и не ни пука. празнуваме си по 200 дни в годината,да не говорим за депутатите.ама те и без това не работят. ....и си раздаваме бонуси накрая!

10

Анонимен

преди 12 години

При нас борят кризата с намаляване на отпуските на определени хора. Тези които ходят командировки и се правят на шефове не са засегнати, а всъщност те са тези които не си ползваха отпуските и бяха събрали много дни. Пак криворазбрано и отчитане на дейност.

fallback