Жените в ЕС печелят 16,4% по-малко от мъжете. Снимка: архив, Reuters

Жените в ЕС все още печелят средно с 16,4 на сто по-малко от мъжете, сочат нови данни, обявени от Европейската комисия по случай Европейския ден на равното заплащане.

След като Европейската комисия го отбеляза за пръв път на 5 март 2011 г., това е вторият Ден на равното заплащане, организиран на европейско равнище. Тази обща за целия ЕС проява бележи броя на допълнителните дни, през които жените трябва да работят, за да се изравнят доходите им с тези на мъжете.

"Европейският ден на равното заплащане ни припомня дните и часовете, през които жените работят "безплатно" от 1 януари. Принципът на равното заплащане за еднакъв труд е залегнал в договорите на ЕС от 1957 година. Крайно време е той да бъде прилаган на практика навсякъде", заяви г-жа Вивиан Рединг, еврокомисар по въпросите на правосъдието и заместник-председател на Еврокомисията.

Според най-нови данни разликата в заплащането на мъжете и жените в Европейския съюз е била средно 16,4 на сто през 2010 година. Те потвърждават тенденцията към леко понижение през последните години, когато този процент е бил около 17 на сто или по-висок. Процентът варира от около 2 на сто в Полша до над 27 на сто в Естония.

Разликата в заплащането на мъжете и жените, изчислена като средната разлика в брутното почасово възнаграждение на жените и мъжете в икономиката като цяло, е трайно висока, като съществуват значителни различия между отделните държави и сектори. Тя отразява проблема със съвместяването на професионалния и личния живот: много жени вземат родителски отпуск и работят на непълно работно време.

Въпреки леко положителната тенденция като цяло, има държави членки, в които разликата в заплащането на мъжете и жените се увеличава, като България, Франция, Латвия, Унгария, Португалия и Румъния.

Дейностите за повишаване на информираността са от основно значение, за да се обясни на работодателите, работниците и заинтересованите лица защо все още има разлика в заплащането на мъжете и жените и как тази разлика може да бъде намалена. 

За намаляване на разликата в заплащането на мъжете и жените е необходимо да се предприемат действия на няколко равнища, за да бъдат отстранени многобройните причини за нея, поради което Еврокомисията работи в тясно сътрудничество с държавите членки.

Благодарение на законодателството на ЕС и националното законодателство за равното заплащане броят на случаите на пряка дискриминация - разлики в заплащането на мъже и жени, които вършат една и съща работа - намаля. Разликата в заплащането обаче далеч не се ограничава с тези случаи и отразява съществуващото неравенство на пазара на труда като цяло, се отбелязва в съобщение на Еврокомисията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase